Na een 0-1 achterstand bij rust heeft Fortuna Sittard zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen FC Twente met 2-1 winnend afgesloten. Aan Sittardse zijde was na afloop vooral de 20-jarige invaller Toshio Lake de gevierde man. Met een assist op Mats Seuntjens en de winnende treffer, negen minuten vóór tijd, kroonde de debutant zich tot onbetwiste Man of the Match.

Bij Fortuna Sittard stonden drie nieuwe spelers aan de aftrap. Arianit Ferati, Richie Musaba en Samy Baghdadi maakten hun debuut in de Eredivisie. De thuisploeg was in de eerste helft de bovenliggende partij, had het meeste balbezit en ook het meeste doelgevaar. Heel grote kansen vielen er lange tijd echter niet te noteren. Negen minuten vóór rust kwamen de gasten vrijwel uit het niets op voorsprong, centrumspits Ricky van Wolfswinkel scoorde van dichtbij: 0-1.

Vlak voor rust had Fortuna Sittard op gelijke hoogte moeten komen. Een prachtige lange bal van Tesfaldet Tekie werd door Musaba met zijn hoofd verlengd, van dichtbij leek Baghdadi zijn debuut op te gaan luisteren met een treffer. Twente doelman Lars Unnerstal voorkwam met een katachtige reactie echter de gelijkmaker. Enkele minuten vóór rust een nieuwe tegenslag voor de formatie van trainer Sjors Ultee. Linksback George Cox moest geblesseerd naar de kant, de deze week aangetrokken Deroy Duarte kwam in het veld. Ferati nam de positie van Cox in.

Na rust gebeurde er aanvankelijk vrij weinig. Twente combineerde wat gemakkelijker, de gasten misten echter de échte intensie om een tweede doelpunt te scoren. De verdediging van Fortuna Sittard, onder aanvoering van Roel Janssen en Martin Angha, stond geen kansen toe. Lazaros Rota hield de behendige Queensey Menig uitstekend in bedwang.

Trainer Sjors Ultee gaf het begrip ‘gouden wissel’ een nieuwe impuls. Na precies 60 minuten spelen bracht hij Lake binnen de lijnen, een speler die in de zomer van Feyenoord was overgekomen. Na minder dan één minuut maakten de supporters van Fortuna Sittard al kennis met de kwaliteiten van de snelle voorhoedespeler. Lake ontdeed zich van de te gretige Giovanni Troupée en bediende met een fantastische bal op maat Mats Seuntjens. Met twee verdedigers in zijn nabijheid toonde de aanvoerder van Fortuna Sittard zijn voetballende klasse, hij liet Unnerstal kansloos: 1-1.

Er ontwikkelde zich een wedstrijd waarin vechtlust werd gevraagd. Fortuna Sittard toonde een geweldige moraal en streed voor elke meter. Negen minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd werd deze instelling beloond. Duarte onderbrak een aanval van Twente, via Tekie kwam de bal bij opnieuw Lake terecht. Schuin voor het doel deponeerde hij de bal in de lange hoek: 2-1. Het was meer dan twintig jaar geleden dat een debuterende speler scoorde voor Fortuna, op 31 januari 2000 kroonde Nenad Bjekovic zich tot matchwinnaar tegen Roda JC.

De ruim 6.200 fans in het stadion leefden fanatiek mee. Scheidsrechter Jochem Kamphuis kende maar liefst negen minuten blessuretijd toe, Twente zette alles op alles om toch nog met minsten één punt naar huis te gaan. Gevaarlijk werden de gasten echter niet meer, waardoor de zege terechtkwam bij de ploeg die op basis van de wedstrijdinstelling daar het meeste aanspraak op mocht maken maken.
Tekst communicatie Fortuna Sittard en ArchiefFoto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno