Opruimacties natuurgebieden door vrijwilligerseffectief: meer dan 100.000 kilo afval opgeruimd

Tijdens de opruimacties van Maas Cleanup en Natuurmonumenten hebben 3850 vrijwilligers ruim 137.000 kilo afval opgeruimd in natuurgebieden langs de Maas, Geul en Geleenbeek. 

 

Na het hoge water in juli bleef er veel afval in natuurgebieden langs de Limburgse rivieren en beken achter. Tijdens de 111 opruimacties die Natuurmonumenten en Maas Cleanup de afgelopen maand in allerijl opzetten, ruimden vrijwilligers in natuurgebieden aangespoelde spullen en afval op. Ruim 3850 vrijwilligers gingen – voorzien van afvalgrijpers, handschoenen en vuilniszakken – aan aan het werk om op te ruimen op de plekken waar dat met groot materieel niet kon. Van pallets tot koelkasten en van autobanden tot tuinmeubilair. De vrijwilligers van zowel binnen als buiten Limburg hebben hun mouwen opgestroopt en zijn deze grote klus aangegaan. Het overgrote deel van de acties vond plaats op 14 augustus.

Gecoördineerde opruimacties

Na de overstroming meldden zich meteen veel mensen spontaan om te helpen opruimen. Maar al snel bleek dat opruimen op eigen houtje niet verantwoord was. Gebieden waren nog niet veilig, mensen zouden terecht kunnen komen in drijfzand en er was het risico op gelekte chemicaliën of bomen die op omvallen stonden. Op plekken met veel grof vuil  is door aannemers met groot materieel opgeruimd. Tegelijkertijd lagen natuurgebieden wel vol met weggespoelde huisraad en vooral heel veel klein plastic afval dat slecht is voor natuur en milieu. Daarom organiseerde Natuurmonumenten en Maas Cleanup al snel gecoördineerde opruimacties. Op aangewezen plekken gingen groepen vrijwilligers onder begeleiding aan de slag. In totaal is daarmee in een maand tijd, door vrijwilligers en aannemers, meer dan een miljoen kilo afval opgeruimd dat achterbleef na het hoge water in Limburg in juli. 

 

Maas Cleanup
Afgelopen jaar is Maas Cleanup een groot samenwerkingsverband geworden van Limburgse bedrijven èn maatschappelijke organisaties, die zich samen inzetten voor een schone Maas. Samen met Natuurmonumenten, beheerder van veel natuurgebieden langs de Maas, kon er daarom snel en daadkrachtig gereageerd worden op de gigantische hoeveelheid afval die is was achtergebleven na de overstromingen. Als dit blijft liggen, komt er een volgende natuurramp aan. Dus Maas Cleanup, terrein- en waterbeherende organisaties en bedrijfsleven hebben hun krachten gebundeld en zo veel mogelijk vrijwilligers opgetrommeld om het afval zo snel mogelijk op te ruimen.

Hulp nog nodig
Inmiddels zijn de meeste natuurgebieden ook weer toegankelijk voor publiek. Op veel plekken is het handmatige opruimwerk vergevorderd, maar op andere plekken is nog veel hulp nodig of kan er weer afval aanspoelen of onder slib tevoorschijn komen. We roepen iedereen op om zich aan te melden voor toekomstige opruimacties op maascleanup.nl. Wees welkom, maar blijf voorzichtig en let goed op waar je loopt.

Maak van de Maas de eerste beschermde rivier van Nederland
Om de opruimacties kracht bij te zetten, pakt Maas Cleanup dit jaar het probleem bij de bron aan door middel van een petitie waarmee we vragen om de Maas de eerste beschermde rivier van Nederland te maken. Wij roepen met de petitie Maas in de Wet de politiek op om van de Maas een rechtspersoon te maken. Door de rechten voor de Maas beter te regelen én te verankeren kan de Maas zelf opkomen voor haar recht om vrij van zwerfafval en andere vervuiling te stromen. Teken de petitie op maascleanup.nl/actie/petitie/

 

Foto  Mariëlle Bakker Maascleanup Eijsden

Geef een reactie