Paralympische helden ontvangen Holland Heineken (t)Huis eretegel in het Kurhaus

De medailleregen op de Paralympische Spelen in Tokio werd vanavond feestelijk afgesloten in het Kurhaus in het zonnige Scheveningen. Alle 59 medaillewinnaars ontvingen uit handen van Humberto Tan een Holland Heineken (t)Huis-eretegel en werden per groep toegesproken door een topsporter. En daar genoten ze zichtbaar van.

Als eerste waren de para cyclers en triatleten aan de beurt. Para cycler Mitch Valize had zich sinds zijn terugkomst verbaasd over alle aandacht: “Je komt er nu pas achter hoeveel mensen hun wekker hebben gezet.” De maar liefst 17 tegels werden aan hen uitgereikt door baanwielrenner Roy van den Berg.

Vervolgens was het de beurt aan de watersporters. Zwemster Chantalle Zijderveld won twee keer goud, twee keer zilver en één keer brons. Welke het beste voelde, vroeg Humberto Tan haar. “De 100 meter schoolslag is toch wel mijn kindje. Het was mijn revenge op Rio. Maar goud was ook wel een lekkere om mijn carrière af te sluiten hoor.” Roeier Stef Broenink rijkte de tegels uit. “Acht sporters met achttien medailles. Wat een ongelooflijke prestatie. Zelfs als we met alleen watersporters waren gegaan waren we nog als 24-ste land geëindigd. Jullie hebben daarmee echt laten zien dat Nederland een watersportland is.”

Ook de atletiekers haalden acht medailles binnen. Net als de fietsers kregen zij hun Heineken eretegel uitgereikt van baanwielrenner Roy van den Berg. “Als ik jullie beelden zie krijg ik een verhoogde hartslag. Ik vind het echt vet!” De gouden medaille van de dames rolstoelbasketbal viel onder de teamsporten. Roeier Stef Broenink sprak ze toe. “Er zijn 7.7 miljard mensen op aarde. En dan is er niemand beter dan jullie. Daar moeten jullie echt van gaan genieten”, drukte hij het team op het hart.

De volgende categorie in de enorme reeks winnaars was hippische sporten. Hier werd onder meer de ‘dressuurkoningin uit Berghem’ Sanne Voets in het zonnetje gezet. Zij was vooral haar paard heel dankbaar. “Die heeft nergens om gevraagd dus ik ben er verantwoordelijk voor dat die met plezier naar werk gaat. Je doet het echt samen.” Harrie Lavreysen sloot met zijn speech voor de racketsporters mooi af. “We zijn met z’n allen super trots op heel TeamNL, want samen zijn we één team. Ook winnen doen we samen.”

Chef de mission Esther Vergeer slikte tot slot haar tranen weg toen ze niet alleen de deelnemers, maar ook de mensen áchter de schermen bedankte. “We wilden twee dingen bereiken, medailles winnen en harten veroveren. En dat is volgens mij gelukt”, riep ze trots vanaf het podium.

Els Dijkhuizen, Marketing Directeur Heineken: “We zijn ontzettend trots op de Nederlandse Paralympiërs die in Tokio een vijfde plek op de wereldranglijst haalden. Ongekend, helemaal voor zo’n klein landje. Het was dan ook fantastisch om al deze topsporters tegelijk samen met NOC*NSF in het Kurhaus te kunnen huldigen. Vanwege COVID-19 kon daar misschien geen publiek bij zijn, maar met zo’n grote groep winnaars zat de feeststemming er evengoed flink in. Dit smaakt naar meer wat ons betreft.”

Foto Holland Heineken (t)Huis / Set Vexy

Geef een reactie