Jos Hoenen verzorger Groene Ster ,,Ik kan goed tegen mijn verlies”

Het is inmiddels al weer een jaartje geleden. Derde divisionist Groene Ster heeft voor aanvang van het vorige voetbalseizoen een nieuwe verzorger gestrikt in de persoon van Jos Hoenen. Jos is een bekend gezicht op de diverse velden die de amateurvoetballers  in onze regio wekelijks plegen aan te doen.

Op de website van de Groene Ster valt met betrekking tot het aantrekken van Jos Hoenen door de club onder meer te lezen dat  Jos een uiterst ervaren verzorger/masseur is. Hij is werkzaam geweest bij o.a. EHC, BSV Limburgia en Alfa Sport. Daarnaast is de in Brunssum woonachtige Hoenen al jarenlang actief als verzorger bij Jong Roda JC en Roda JC JO19. Jos is, zo lezen we verder, op sportpark Ponsenbroek de opvolger geworden van Boudewijn Kock.

De mens Jos Hoenen

We hebben al het een ander opgetekend met betrekking tot de ervaring van Jos Hoenen als verzorger. Jos, van 4 november 1952, vertelt ons dat hij inmiddels gepensioneerd verbandmeester is. Hij is getrouwd met Nanny Storm en trotse vader van hun dochters Chantal en Jolanda. Dan vragen we hem om een omschrijving te geven van zijn eigen persoonlijkheid. Jos blijkt een man van weinig woorden. Hij antwoordt kort en zakelijk, iets wat later in zijn reacties op onze verschillende vragen vaker tot uiting komt. Hij zegt: ,,Ik ben een rustig persoon, ik kan goed met mensen opschieten en ik hou van een grapje. Ook ben ik iemand die positief in het leven staat en ik luister graag naar muziek.”

Insiders in het wereldje zullen de lezing van Jos beamen.

Voetballer

Jos Hoenen is verzorger van de voetbalclub Groene Ster. Bij ons rijst de vraag of hij zelf ook actief is geweest als speler. Altijd handig als je ook op dat gebied wat ervaring hebt opgedaan, anders geformuleerd, als je kunt aanvoelen wat er bij een speler leeft, als die op je tafel ligt. Jos blijkt in een wat verder verleden actief te zijn geweest als voetballer van SV Limburgia (nu RKBSV Limburgia). Bij SV Limburgia heeft hij bovendien gehandbald. Zelf sporten doet hij inmiddels niet meer. Blessures van verschillende aard die hij in de loop der tijd heeft opgelopen laten dat niet meer toe, zo laat hij ons weten.

Verzorger

Jos Hoenen begon op relatief jeugdige leeftijd als verzorger. In 1978 stapte hij binnen bij RKBSV in Brunssum, nu nog zijn woonplaats. Hij zou er maar liefst 10 jaar blijven. Daarna volgden 7 jaar bij SV Limburgia. In 1995 zocht hij zijn heil buiten Brunssum. Ver hoefde hij niet te reizen voor zijn werk als verzorger. EHC in Hoensbroek werd namelijk zijn nieuwe stek, waar hij het 20 jaar zou volhouden. Tussen de bedrijven door was hij overigens ook nog actief bij en voor BSV Limburgia, Alfa Sport, SV Heerlen.

Het lijkt er dus op dat Groene Ster in de persoon van Jos Hoenen een verzorger heeft binnengehaald die in principe niet zo snel zijn koffers pakt en naar elders vertrekt. Een geruststellende gedachte voor een vereniging, lijkt ons. Verzorgers liggen immers niet voor het oprapen, horen we links en rechts.

De clubs waar Jos heeft gewerkt als verzorger hebben we opgesomd. Als we hem vragen een vergelijking te maken tussen die verenigingen, krijgen we, zoals we dat van hem kennen een kort en zakelijk antwoord: ,,Dat is moeilijk om te zeggen maar ik heb bij alle clubs met plezier gewerkt.”

Roda JC

Wat we nog niet hebben vermeld is dat Jos Hoenen ook verzorger is bij profclub Roda JC. Al jaren lang treft men hem bij die club aan bij Jong Roda JC en Roda JC O19. We vragen Jos of hij bij die profs nog iets extra’s opsteekt, in vergelijking met zijn werk bij de amateurclubs. Zijn reactie is opnieuw kenmerkend: ,,Men is nooit te oud om wat bij te leren.”

Wat we in ieder geval aan de weet komen is de tijdsbesteding van zijn activiteiten bij Groene Ster, dat hij als een nieuwe uitdaging ziet, en Roda JC. In Kaalheide en/of het PLS is hij ongeveer 10 uur per week te vinden, zo laat hij ons weten, terwijl hij bij Groene Ster gemiddeld 15 uur per week van zijn tijd vergt. Op wedstrijddagen en trainingsavonden is hij op sportpark Ponsenbroek beschikbaar voor de selectie. Daar blijft het niet bij. Als er getraind wordt, is hij er ook voor de overige senioren en jeugdspelers, jongens alsook meiden. Wie geblesseerd is kan dus bij hem terecht. Een zorg minder voor Groene Ster.

Winst en verlies, trainers en de toekomst

Jos Hoenen heeft, zo blijkt, al heel wat jaartjes als verzorger op zijn cv mogen bijschrijven. Als je in 1978 bent begonnen, dan zijn er dat inmiddels maar liefst 43. Uiteraard maak je dan ups en downs mee. Als we vragen of winst- en verliespartijen van invloed zijn op het gemoed, is de reactie wederom kort, maar ook duidelijk: ,,Nee, ik kan wel goed tegen verlies.” En op de vraag over zijn ervaringen met trainers die hij in ruim 4 decennia is tegengekomen: ,, Ik ga nu geen namen noemen, omdat bang ben dat ik dan iemand vergeet. Daarmee zou ik mensen tekortdoen en dat wil ik niet.”

Tot slot komen we bij de vraag wat de toekomst gaat brengen. Jos Hoenen is, zo mogen we best wel stellen, een man van gevorderde leeftijd. Hoe lang denkt hij nog actief te blijven met het best pittige en tijd vergende werk als verzorger? Jos sluit af met: ,, Als mijn gezondheid meewerkt, wil ik het nog enkele jaren volhouden.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie