Op dinsdag 12 oktober is dhr. Lex Vlieks te gast bij IVN Kerkrade om een lezing te verzorgen over vlinders en libellen. Beide groepen behoren tot onze meest opvallende insecten. Dit komt onder meer door hun kleuren en het feit dat ze vaak in de menselijke omgeving rondvliegen. Iedere tuinliefhebber met (wilde) bloemen krijgt regelmatig kleurrijke vlinders op bezoek. Zo zijn dagvlinders als de Atalanta, de Dagpauwoog en diverse soorten witjes in bijna iedere tuin te vinden.

Vlinders hebben met hun fladderende vlucht iets onschuldigs waar veel mensen zich over verheugen. Daarbij vergeten ze vaak dat vlinders in het larvestadium rupsen zijn. En rupsen worden onnodig door veel mensen veel minder graag in hun tuin gezien. En toch, zonder rupsen komen er geen vlinders. Veel soorten rupsen hebben een specifieke waardplant waarop ze voorkomen. Dat is bij soorten als de Dagpauwoog, de Kleine vos en het Landkaartje de brandnetel, een plant die we vaak liever niet in onze tuinen zien staan. Toch zijn ze voor rupsen van levensbelang. En wat te denken van de koolwitjes waarvan de rupsen, zoals de naam al zegt, van kool leven. Het is dus van belang om, als u tenminste vlinders in uw tuin wilt hebben, ook te zorgen dat de rupsen wat te eten hebben. En daarbij gaat het bij zowel de rupsen als de vlinders doorgaans om inheemse planten. Hetgeen ook beter is voor de wilde bijen die ook de beste nectar uit inheemse plantensoorten halen.

Libellen vliegen daarentegen vaak boven water en mensen die een tuinvijver bezitten, zullen ook deze bijzondere schoonheden in hun tuin kunnen waarnemen. De angst die sommige mensen voor libellen hebben, is ongegrond. Wanneer ze hun achterlijf omlaag buigen, is dat om eieren aan planten of in het water af te zetten. Want ondanks namen als Paardenbijter doen ze geen kwaad. Sterker nog, libellen zijn goede hulpjes bij het bestrijden van muggen. Met hun behaarde poten vangen ze tijdens het vliegen muggen en andere vliegende insecten die al vliegend worden verorberd. Hun gebondenheid aan het water is te verklaren door het larve-stadium. Libellenlarves zijn rovers die onder water andere insecten, maar ook kikkervisjes eten.
Iedere libellensoort heeft zijn eigen voorkeur. Zo zijn soorten als de Platbuik of de Vuurjuffer gebonden aan stilstaand water, terwijl Weidebeekjuffers juist bij snel stromende beken leven.

Nieuwsgierig geworden naar het leven van vlinders en libellen ? Bezoek dan deze lezing die op 12 oktober om 20.00 uur van start gaat in het Sjevemethoes, St. Pieterstraat 3 te Kerkrade. De toegang is gratis, een vrije gave wordt op prijs gesteld.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie