Hoofdmenu

Maas Cleanup Day 2021: meer dan 7000 vrijwilligers in actie

Duizenden vrijwilligers hebben samen met bedrijven en (natuur-) organisaties gigantisch veel werk verzet om de oevers van de Maas en haar zijrivieren afvalvrij te maken. Naast de 42 aangemelde acties zijn er door heel Limburg nog eens tientallen tot honderden opruimacties georganiseerd in het kader van World Cleanup Day. Na de overstroming was er al veel opgeruimd in Limburg, maar nu was de opkomst van vrijwilligers alsnog boven verwachting hoog.


En de impact is enorm. Want niet alleen het vuil langs de oevers en in het water moet worden opgeruimd. Ook al het andere zwerfvuil moet verzameld worden. Doordat afval blijft liggen tasten we de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water water aan. De hulp van al die vrijwilligers is dus hard nodig. Per 100 meter liggen er meer dan 1000 stuks afval aan de Maas (dit jaar zelfs meer vanwege de overstromingen). Door de overstromingen worden er dit jaar veel boterkuipjes van een Belgisch bedrijf gevonden. Deze worden zelfs tot in Zeeland gesignaleerd.

Oprichter van Maas Cleanup tijdens de opening van Maas Cleanup Day in Roermond: “We zijn als beweging steeds groter geworden. We ruimen niet alleen op. Dat helpt wel, want wat we eruit halen komt er ook niet meer bij. Maar we kunnen onze kracht nu ook beter inzetten om meer druk uit te oefenen, bijvoorbeeld door onze petitie Maas in de wet.

Maas Cleanup 2021 Preview (Jonathan Vos Photography)

Petitie Maas in de wet
We zijn heel blij met alle hulp van vandaag en van andere opruimacties. Maar we willen het probleem ook bij de bron gaan aanpakken. Want nu hoeft niemand zich verantwoordelijk te voelen voor het afval in onze rivier. Dat willen wij veranderen, door de rechten van de Maas, wettelijk te verankeren. Net zoals bij mensen, bedrijven en gemeenten kan de Maas de status van rechtspersoon worden toegekend. Op die manier kunnen vertegenwoordigers van de Maas opkomen voor de Maas en haar inherente rechten, zoals het recht om vrij van afval te stromen, waarborgen. De vertegenwoordigers handelen niet alleen in het belang van de Maas, maar zelfs in naam van de Maas. Wij roepen met de petitie Maas in de Wet de politiek op om van de Maas een rechtspersoon te maken, zodat ooit opruimen niet meer nodig is. Teken de petitie op maascleanup.nl/actie/petitie/

Wereldwijd erkennen steeds meer landen de rechten van de natuur. Zo kreeg in 2017 de Whanganui rivier in Nieuw-Zeeland rechtspersoonlijkheid. Nu is het aan Nederland. Het is de hoogste tijd om onze wet- en regelgeving in te zetten om de gezondheid van onze rivieren en hun stroomgebieden te beschermen en behouden, te beginnen bij onze Maas.

Foto’s Communicatie Maas Cleanup(Volgend nieuwsbericht) »