Week van Gelijke Kansen geeft 6000 kinderen een steuntje in de rug

Scholen hoeven de strijd tegen kansenongelijkheid onder kinderen niet alleen te voeren. Om te laten zien wat de waarde is van aanvullend, extra curriculair onderwijs, organiseert het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid en Burgerschapsonderwijs (SKB) voor het eerst de Week van Gelijke Kansen. Tussen 1 en 7 november aanstaande krijgen bijna 6.000 leerlingen tussen de 8 en 16 jaar een steuntje in de rug met 28 concrete, doelgerichte projecten.

Echte kansengelijkheid kan niet alleen door het onderwijs worden bewerkstelligd. Leerlingen hebben ook sociaal kapitaal nodig, dat bestaat uit mentoren, rolmodellen en een netwerk. Daarom werkt JINC samen met het Zuid-Limburgse bedrijfsleven: door mee te doen aan Digitale Vaardigheden, Bliksemstage of Sollicitatietraining van JINC maken leerlingen in het basis- en vmbo-onderwijs kennis met beroepen, bedrijven en vaardigheden. “Door samen te werken met het onderwijs én bedrijfsleven strijdt JINC voor een samenleving waar je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Een samenleving waarin ieder kind de kans krijgt om zijn talenten te ontdekken en ontwikkelen,” aldus Maren Slangen van JINC Zuid-Limburg.

Tijdens de Week van Gelijke Kansen in Zuid Limburg doen ruim 230 leerlingen in Zuid-Limburg mee aan Bliksemstages. Onder andere OCI Nitrogen, Engie-Equans, Design Hotel Maastricht, Lumière Maastricht en Oostwegel Collection geven leerlingen een uniek kijkje achter de schermen. In Sittard-Geleen gaan wethouders Kim Schmitz en Pieter Meekels samen met de leerlingen op Bliksemstage bij Zuidlease en CZ en in Maastricht opent het stadhuis de deuren voor de leerlingen.

Naast Bliksemstages krijgen ruim 50 leerlingen in Kerkrade een Sollicitatietraining van professionals van bedrijven zoals DynaGroup en Tobas.

Maren Slangen: “Het is extra leuk dat we tijdens deze bijzondere week zo’n diversiteit aan bedrijven kunnen laten zien aan de leerlingen. Unieke samenwerkingen, zoals de gezamenlijke Bliksemstage van It’s Me en MVV maken zo’n week nog specialer.”

“De strijd voor kansengelijkheid is er een die we samen met het onderwijs en bedrijfsleven voeren. Nieuwe bedrijven of professionals die zich aan willen sluiten bij de missie van JINC zijn van harte welkom: niet alleen in de Week van Gelijke Kansen, maar elke week willen we leerlingen kennis laten maken met de arbeidsmarkt in onze regio,” aldus Angelique Middeldorp van JINC Zuid-Limburg.

Foto JINC

Geef een reactie