Yarin Meessen RKHBS Spits noodgedwongen supporter

Vanaf zijn geboorte is hij lid van RKHBS. Niet gek, want pa en opa gingen hem voor. Met de paplepel ingegoten dus,, zoals zo vaak in het voetbal. ,,In eerste instantie werd ik aangemeld als ‘kwartjeslid’ of hoe dat toen heette”, zegt Yarin Meessen, van 28-11-1993, in het dagelijks leven werktuigbouwkundig engineer bij de Cadac Group, bijna een kwart eeuw later. In al die jaren, een tweetal uitstapjes naar Bekkerveld daargelaten, bleef hij de club van de Heerlerbaan trouw. De komende tijd moet hij lijdzaam toezien hoe zijn ploeg aan de weg timmert. Een onlangs opgelopen kruisbandblessure noopt het trainingsbeest tot een revalidatie van pakweg negen maanden. Zijn vriendin Maartje Israël zal vast en zeker goed voor hem zorgen.

Het begin

We hebben het al vermeld. Yarin Meessen werd bij zijn geboorte lid van RKHBS. We laten hem zelf vertellen over hoe dat zo in zijn werk ging. Hij zegt: ,,Voetbal is mij met de paplepel ingegoten. Mijn opa en vader waren allebei actief bij RKHBS. Ik ben ook direct na mijn geboorte lid gemaakt van RKHBS, als ‘kwartjeslid, of zoals dat vroeger heette. Ik was al vanaf dat ik kon lopen altijd met een bal bezig, volgens mij ouders. Ik ben eerst op zwemles gezet, maar nadat ik diploma A had behaald was ik daar wel snel klaar mee. Ik wilde graag op voetbal en ben dan ook op 4-jarige leeftijd als speler begonnen bij RKHBS, in de F4.”

Spits

Yarin Meessen is een gevreesd spits in de vierde klasse B. Tegenstanders zullen niet ongelukkig zijn met de blessure die hem dit seizoen tot toekijken dwingt, hoewel natuurlijk niemand hem die blessure gunt. Wij vragen Yarin naar zijn verleden als voetballer, met name naar zijn positie(s) binnen de lijn. Zijn reactie: ,,Het was al snel duidelijk dat ik een neusje voor de goal had. Eigenlijk heb ik dan ook altijd in de spits gespeeld. Heel af en toe werd ik wel eens op een andere positie voorin gezet. Maar echt in de punt van de spits lag mij het beste en ging mij ook het beste af. Op die positie komen mijn kwaliteiten het best tot hun recht.”

Clubs

Yarin Meessen lijkt een standvastig persoon, tenminste als je kijkt naar de clubs die hij in pakweg een kwart eeuw heeft versleten. Dat blijkt zich te beperken tot RKHBS en Bekkerveld. We laten hem opnieuw zelf aan het woord over zijn switches. Yarin: ,,Ik heb bijna de hele jeugd van RKHBS doorlopen. Tot ik in de A terecht kwam. Vanwege het niveau en om reden van de leegloop bij de A van RKHBS ben ik ingegaan op de toen levende interesse van Bekkerveld. Zij waren al een paar jaar aan me aan het trekken. Bij Bekkerveld heb ik twee jaar in de A-jeugd gespeeld en één jaar in het tweede. Daarna ben ik teruggekeerd naar RKHBS, waar ik een aantal jaren in de hoofdmacht derde en vierde klasse speelde. Opnieuw bleek er belangstelling van andere clubs te zijn, die op een hoger niveau actief waren en zelf wilde ik graag kijken waar mijn plafond lag. Een en ander leidde ertoe dat ik opnieuw naar Bekkerveld vertrok, op dat moment eersteklasser. Dat is helaas maar bij één jaartje gebleven, aangezien het team hier een beetje uit elkaar viel na dat seizoen. Ik besloot om terug te keren naar mijn roots, RKHBS dus, mede ook omdat hier ook al mijn vrienden voetbalden. Ik ben nu ondertussen alweer vier jaar terug bij RKHBS.”

Mooie herinneringen en teleurstellingen

We komen op de vraag welke mooie momenten Yarin Meessen in het Heerlense met voetbal heeft mogen meemaken. Hij steekt van wal: ,,Bij RKHBS in de jeugd hadden wij altijd een leuk team dat altijd bovenin meedeed. Een hoogtepunt was dat ik als eerstejaars B-speler af en toe met onze A1 mee mocht doen en dat we met dat team kampioen zijn geworden in de eerste klasse. Dit was wel mooi om mee te maken als jonge jongen. Bij Bekkerveld, in de A1 heb ik in een van de beste teams gespeeld waarin ik ooit ben uitgekomen. We werden glansrijk kampioen in de hoofdklasse en in het jaar erna, in de vierde divisie, hebben wij ook nog om promotie gespeeld. Een ander hoogtepunt waren de 30 doelpunten die ik in de hoofdklasse maakte. Dat was mijn meest productieve seizoen als spits. Verder vormden de vele nacompetities met RKHBS 1 ook altijd een hoogtepunt. Dat is ook waar je het voor doet, spelen om de prijzen. Helaas heb ik niet meegemaakt dat we bij die duels aan het langste eind trokken, dus dat is eigenlijk ook wel een klein dieptepunt. Over dieptepunt gesproken: vorige week kreeg ik mijn grootste teleurstelling tot nu toe te verwerken. Ik heb namelijk mijn voorste kruisband gescheurd en het is dan ook al einde seizoen voor mij. Ik zal binnenkort een operatie ondergaan en zal dan negen maanden moeten revalideren. Het zal heel zwaar worden om langs het veld te staan en niet mee te kunnen doen voor zo’n lange periode. Maar ik ga er alles aan doen om sterker terug te komen. Andere, minder leuke sportieve ervaringen zijn de degradatie naar de vierde klasse met RKHBS en de vele verloren bekerfinales met Bekkerveld.”

Trainers

Dan komen we te spreken over de trainers waar Yarin in zijn voetballoopbaan tot nu mee van doen heeft gehad. We vragen aan wie hij de beste herinneringen bewaart. Hij reageert als volgt: ,,Dat zijn er een hoop en sorry als ik er een paar vergeet (uit de jeugd vooral). Met name Jorrit Dacier, die mij naar Bekkerveld heeft gehaald en altijd vertrouwen in mij had, is me bijgebleven. Onder hem heb ik mij wel goed weten te ontwikkelen als voetballer. Dan is er Mike Zwartjes, die mij de kans gaf bij RKHBS 1, als spits in de basis en verder onze huidige trainer Mike Bisschops, die mij een nog belangrijkere speler heeft gemaakt en mij meer verantwoordelijkheden heeft gegeven als aanvoerder.”

Dan vertelt Yarin Meessen ons dat hij zelf graag traint, de vraag of hij een trainingsbeest is beantwoordt hij zonder meer bevestigend. Hij slaat weinig trainingsavonden over en wil sowieso altijd graag tegen een balletje trappen. Ook in de zomer wordt er met een bepaalde groep gewoon doorgetraind.

Kansen RKHBS

RKHBS is een ploeg die vaak meedoet om de prijzen in de vierde klasse van het amateurvoetbal. Hoe ziet dat er voor het nu lopende seizoen uit? Over de kansen van de ploeg van trainer Mike Bisschops zegt onze gesprekspartner, in beginsel dus aanvoerder van het team: ,,Wij doen eigenlijk altijd bovenin mee in de vierde klasse. Ik verwacht dan ook niet anders dan dat wij dat dit jaar ook weer gaan doen. Wij hebben altijd wel genoeg kwaliteit om bovenin mee te kunnen doen. We hebben momenteel wel veel last van blessures. Daar hoor ik zelf helaas dus ook bij. Maar we zijn wel meer één team geworden en qua vechtlust sterker. Hierdoor slepen we ook moeilijke potten uit het vuur. Ik hoop dat de jongens mij dit seizoen veel kunnen laten juichen langs de lijn! Maar daar heb ik alle vertrouwen in. Zou mooi zijn als ze nog een prijsje kunnen pakken voor mij.”

Eigen ambities

Een tweetal keer vertrok hij al naar elders. We denken dat Yarin Meessen het nu wel heeft gezien bij andere clubs. We worden bevestigd in ons vermoeden als we vragen naar zijn ambities als voetballer in de toekomst en hij zegt: ,,Ik hoop dat ik mijn oude niveau weer kan halen na mijn knieblessure en dat ik dan ook sterker terug kan keren en verder gevrijwaard blijf van blessures. Ik wil ook nog graag een keer met RKHBS terugkeren in de derde klasse en dan ook een stabiel team creëren, een team dat nog jaren in die klasse kan spelen en wie weet wat voor moois er dan nog in het vat zit. Ik heb niet echt meer de ambitie om zelf hogerop te gaan voetballen. Aan trainer worden moet en wil ik nu nog niet denken. Ik vind het nog veel te leuk om zelf als speler op het veld te staan.”

Oranje

In de praatprogramma’s op TV over het Nederlands elftal wordt regelmatig gediscussieerd over het concept dat bij oranje moet worden gehanteerd. Zowat elke voetballiefhebber heeft er een mening over en mag die ventileren. Daarom vragen we Yarin Meessen ook eens zijn licht over dat vraagstuk te laten schijnen. Hij onthult zijn visie: ,,4-3-3 blijft voor mij het mooiste systeem. Lekker aanvallend druk zetten op de tegenstander en met technisch voetbal door de vijandelijke linies heen spelen. Dat is ook volgens de welbekende Hollandse school en Nederland heeft er ook altijd mooi voetbal mee laten zien. Voor mij zelf is het trouwens ook het meest ideale systeem als spits, met voorzetten waarbij ik mijn kopkracht kan benutten.”

Als voetballer is hij al heel lang aan RKHBS verbonden, als supporter is Roda JC zijn favoriet, zo vertelt hij ons dan. Hij gaat er al van kleins af aan naar toe, met zijn vader, zij het dat het nu wat lastiger is geworden omdat RJC op vrijdagavond balt en dan moet er bij RKHBS worden getraind. Maar wie weet, gaar Roda JC weer richting de eredivisie en kan het weer. Een echte favoriete club in het buitenland heeft hij niet. ,,Als er dan toch eentje moet worden genoemd, heeft Barcelona mijn voorkeur. Al loopt het daar nu ook niet echt lekker”, zegt Yarin.

De mens en hobby’s naast het voetbal

Om af te sluiten laten we Yarin vertellen hoe hij zichzelf omschrijft en wat hem naast het voetbal nog meer plezier schenkt in het leven. Hij verhaalt: ,,Ik ben altijd gedreven en wil graag altijd het beste in mij naar boven halen. Ik ben daarnaast ook een vrij rustig en nuchter persoon. Misschien dat daar ook mijn koelbloedigheid voor de goal vandaan komt. Gezelligheid hoort ook wel bij mijn karakter. Ik ben altijd wel in voor een grapje en vind gezelligheid heel belangrijk binnen een team. En ja, ik hou wel van een feestje! Ik ben al naar menig festival geweest, met als hoogtepunt Tomorrowland. Verder hoop ik dat we snel weer normaal op stap kunnen en tot in de vroege uurtjes mogen blijven. Dat tot 12 uur op stap gaan vind ik maar niks. Ik sluit liever de kroeg om 4 uur. Als je me naar hobby’s en andere belangrijke zaken vraagt, dan geldt voor mij dat ik het leuk vind om wat plaatjes te draaien achter een dj-controller, andere sporten te beoefenen en met familie en vrienden dingen te ondernemen.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie