SCHUNCK Museum presenteert Dan Zhu en Astrid Nobel – Trespassing Dreams

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinds 2012 hebben meerdere collectiekunstenaars muurschilderingen in het monumentale SCHUNCK Glaspaleis gerealiseerd. Dit seizoen is het de beurt aan Dan Zhu en Astrid Nobel. In het vijf verdiepingen tellende trappenhuis zijn hun muurschilderingen vanaf heden te bewonderen.

Op uitnodiging van SCHUNCK vroeg Dan Zhu beeldend kunstenaar Astrid Nobel om samen te werken aan een nieuwe wandschildering in het trappenhuis van SCHUNCK. De kunstenaars creëerden een wereld waarin droombeelden de boventoon voeren, wisselend van wandvullende schilderingen in kleur naar serene schilderingen in zachte, donkere tinten. De bezoeker begeeft zich als een soort gewenste of genodigde ‘indringer’ in de dromen van de beide kunstenaars. Het is daarbij niet van belang of de bezoeker aan het begin of einde van het trappenhuis begint met kijken, want de wandschildering werkt als bij een cyclus: er is geen begin en geen eind.

Dan Zhu. Foto´s: Dani Silvia                    Astrid Nobel.                                     Dan Zhu en Astrid Nobel.

Trespassing Dreams. Dromen vormen voor zowel Dan Zhu (Jiangxi, China, 1985) alsook voor Astrid Nobel (Hollum, 1983) al langere tijd een belangrijk uitgangspunt in hun werk. Voor Zhu ligt de nadruk daarbij op dagdromen en verbeelding. Haar werk ontstaat en groeit vanuit haar onderbewustzijn, niet vanuit een vooropgezet plan of idee. Bij Nobel ligt de focus op de dromen die zij tijdens haar slaap heeft. Deze legt zij vast in haar droomdagboek en een selectie daarvan vormt de basis van haar schilderingen die nu in het trappenhuis te zien zijn. Gaandeweg kwamen Zhu en Nobel erachter dat sommige dromen die zij hadden met elkaar overeenkwamen, zoals dromen over bedden en trappenhuizen. Op een gegeven moment leek de ene kunstenaar zelfs de droom van de andere kunstenaar te zijn binnengevallen: ‘trespassing dreams’.

Muurschilderingen X SCHUNCK. Muurschilderingen hebben in Heerlen een bijzondere positie gekregen. Zo ook in SCHUNCK Museum. Sinds 2012 hebben meerdere collectiekunstenaars muurschilderingen in het SCHUNCK Glaspaleis gerealiseerd. Het zijn interventies in de architectuur van het Glaspaleis, verspreid over de vijf verdiepingen van het inpandige trappenhuis. SCHUNCK ontvangt een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds voor de muurschilderingen én de integratie ervan in de beeldende kunstcollectie. De schilderingen zijn dan wel tijdelijk aanwezig, maar tegelijkertijd voor goed vereeuwigd.

Trespassing Dreams is nog t/m 10 jul 2022 gratis te zien in het trappenhuis van het Glaspaleis.

Cover foto Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie