Fototentoonstelling ‘Looking for Vivi’ vanLara Gasparotto en Paola Basika nu te zien in SCHUNCK Museum

In SCHUNCK Museum is nu de nieuwe collectietentoonstelling Smoke & Mirrors te zien. In het hart van deze tentoonstelling is er Looking for Vivi: een bijzonder fotoproject van Lara Gasparotto en Paola Basika Lumonga.

In de serie Looking for Vivi toont Belgische fotografe Lara Gasparotto samen met museoloog Paola Basika Lumonga een persoonlijk onderzoek naar het koloniale verleden van haar moederland in Congo. De tentoonstelling bevindt zich in het midden van een groter geheel binnen SCHUNCK: de collectietentoonstelling Smoke & Mirrors. Deze toont werken die de laatste twee jaar werden aangekocht voor de gemeentelijke kunstcollectie, van o.a. Charlotte Dumas, Yael Bartana, David Bade en Natasja Kensmil.

Lara Gasparotto & Paola Basika Lumonga: Looking for Vivi; ville fantôme du Kongo
De foto’s van Lara Gasparotto bevinden zich op het snijvlak tussen snel genomen snapshots en theatraal geconstrueerde filmstills: indringende portretten van mensen en poëtische beelden van plekken en landschappen. In 2019 reisde Gasparotto samen met museoloog Paola Basika Lumonga naar de Democratische Republiek Congo om daar op zoek te gaan naar de mythische stad Vivi, de eerste hoofdstad die in 1885 door Belgische kolonisten werd gesticht. Gasparotto legde de zoektocht vast in de serie Looking for Vivi; ville fantôme du Kongo. Hun gezamenlijke project in tekst en beeld is een combinatie van historisch onderzoek en artistieke creatie. Looking for Vivi vertelt het verhaal van een ander Congo, weg van de clichés uit de westerse media en het dominante, eenzijdige verhaal van de westerse wetenschappers.

Smoke & Mirrors featuring Lara Gasparotto is nog t/m 30 januari ’22 te zien in het Glaspaleis.

Foto’s Lara Gasparotto & Paola Basika Lumonga

 

Geef een reactie