Kinderfietsenplan: Veilig naar school met fietsen van Betere Buren

Vanaf 2022 neemt de gemeente Brunssum deel aan het ANWB Kinderfietsenplan. Betere Buren gaat gedoneerde (kinder)fietsen opknappen die vervolgens geschonken worden aan schoolgaande kinderen van minima. Zo kan elk kind veilig naar school.

Veilig op de fiets naar school is, vanwege de financiële situatie thuis, niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Het ANWB Kinderfietsenplan zamelt daarom gebruikte fietsen in die, nadat ze zijn opgeknapt of gerepareerd, worden gedoneerd aan schoolgaande kinderen uit minima-gezinnen.

Betere Buren. De ANWB werkt daarbij samen met lokale partners. In Brunssum start per 1 januari 2022 een samenwerking met Betere Buren. In de fietsherstel-werkplaats van Betere Buren worden gedoneerde fietsen opgeknapt of gedemonteerd (zodat onderdelen hergebruikt kunnen worden). Op deze manier krijgt de fiets een tweede leven.

Betere Buren is het mensontwikkelbedrijf van de gemeente Brunssum. Binnen dit bedrijf, en binnen de fietsherstel-werkplaats, worden mensen in de bijstand voorbereid op betaald werk.

Wethouder Sociale Zaken Hugo Janssen (Lijst Borger): “Door de samenwerking met het Kinderfietsenplan verwachten wij een regelmatige aanvoer van fietsen. Hierdoor krijgen de mensen bij Betere Buren de kans om een brede praktijkervaring op te doen”.

Kinderen op weg. De opgeknapte fietsen komen via de Stichting Leergeld Parkstad terecht bij de juiste gezinnen en kinderen. De gemeente Brunssum is aangesloten bij deze Stichting. Hierdoor komen ook Brunssumse minima-gezinnen voor fietsen uit het Kinderfietsenplan in aanmerking.

Wethouder Armoedebeleid Servie L’Espoir (PAK): “Dit fietsenplan is onderdeel van een brede aanpak om kinderen van minima te helpen. Want kinderen mogen niet de dupe worden van de financiële situatie van hun ouders. Ze moeten altijd volop mee kunnen doen. Met dit plan helpen we ze op weg. Letterlijk!”.

Kijk voor meer informatie op www.leergeld.nl/parkstad.

Fiets doneren. Wilt u een (kinder)fiets doneren? Deze kunt u inleveren bij Betere Buren aan de Boschstraat 18 in Brunssum. Dat kan vanaf 1 januari 2022.

De voorkeur gaat uit naar jongens- en meisjesfietsen in redelijke tot goede staat, voor kinderen van 8 tot 18 jaar (24, 26 of 28 inch wielmaat). De fietsen kunnen worden ingeleverd tijdens de openingstijden van Betere Buren, ma-do van 08.00 tot 16.00 en vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie