Dappere nieuwkomers en groeiend street art landschap

2

 

 

Dat het uitdagend is om in deze tijden te ondernemen is een groot understatement en toch zijn er telkens weer mensen die het aandurven om een nieuwe zaak te openen. Heerlen juicht deze ondernemers van harte toe en mocht in 2021 de volgende nieuwkomers (horeca en retail) verwelkomen in het centrum:

 

 • BLOOMS
 • Sashimi2go
 • Sushi Dushi
 • Studio Miosis
 • Wondertoys
 • Dilly’s
 • Kakauw
 • The Salad Bakery
 • WAM denim
 • Hairsalon saluu
 • ByZinzi
 • Smaak en vermaak cooking center
 • Domino’s pizza
 • Biba’s Corner
 • Zwart Goud Tattoo
 • Intertoys

Pop-upwinkels. Afgelopen jaar was ook het jaar van de pop-upwinkels in hartje Heerlen. Heerlen Mijn Stad heeft hier samen met ondernemers en partners zoals VOC en het Ondernemersfonds Heerlen mee geprobeerd om op vernieuwende wijze invulling te geven aan leegstand én nieuwe winkelconcepten uit te proberen.

In augustus opende Heerlen Mijn Stad de Kunstboetiek aan de Akerstraat 9, in het voormalige pand van de wereldwinkel. Daarmee kreeg deze leegstaande winkelruimte een geheel creatieve bestemming. In de Kunstboetiek werd tot aan de huidige lockdown kunst verkocht van uitsluitende lokale makers. Variërend van kleine hebbedingen tot aan grotere werken zoals sculpturen en schilderijen. Alle items waren toegankelijk qua prijsstelling en de opbrengsten vloeiden volledig terug naar de makers.

Vanaf het najaar opende in het pand ernaast, een tijdelijke Vintageshop van de Heerlense puck en bernice en Funny Farm Vintage. De dames en heer achter deze pop-upshop jagen doorlopend op vintagevondsten en tweedehandse parels en daarmee wisselde het aanbod wekelijks. Tweedehands en daarmee duurzaam shoppen is helemaal van nu. Naast het feit dat producten op deze manier een tweede leven krijgen geeft het ook een extra ‘kick’ om een zo’n vintage of tweedehandse schat te vinden.

In het voormalige Parapluiehuis in de Saroleastraat opende eind november de huidverzorgingswinkel MBx Apothecary met ambachtelijke en in Heerlen gemaakte zepen en natuurlijke cosmetica. De eigenaren van het Parapluiehuis Heerlen hebben aangegeven telkens met nieuwe (tijdelijke) concepten invulling te willen geven aan deze nostalgische winkelruimte. Ondernemers met winkelplannen mogen zich altijd melden bij het Parapluiehuis.

De opening van de Kerstboetiek aan de Akerstraat 15 was de hekkensluiter van de pop-upwinkels dit jaar, met volop inspiratie voor originele kerstcadeaus geselecteerd door lokale ondernemers én een inpakservice met uniek Heerlens kerstpapier, ontworpen door Amber Delahaye.

 

Met de harde lockdown breekt voor de (lokale) ondernemers wederom een moeilijke periode aan. Aan de inwoners van Heerlen vraagt Heerlen Mijn Stad wederom om zoveel mogelijk artikelen af te halen in Heerlen-Centrum en in de buurtcentra. #haalhetlokaal blijft van kracht. Kijk voor het volledige winkel- en horecabod op de compleet vernieuwde website van Heerlen Mijn Stad: www.heerlenmijnstad.nl/winkels-horeca

Het Heerlense street art paradijs groeide ook in 2021 gestaag door:
In 2021 is het street art landschap van Heerlen weer behoorlijk verrijkt en werd er een hele ‘riedel’ aan verse meesterwerken toegevoegd. Van gigantische toevoegingen zoals de grootste mural van Europa op de Auroraflat en de laatste twee mega-murals in de Gallery XXL op de Heerlerbaan tot de mini-mijnwerkers van Jaune Art en de middeleeuwse Heerlense scenario’s in de vorm van de ravensculpturen van Dazetwo op en rondom het Pancratiusplein. Ook de Heerlen Letters zijn onder handen genomen door twee kunstenaars die Heerlen al jaren kleur geven: Amber Delahaye en Dazetwo. Een overzicht van de nieuwe toevoegingen dit jaar:

 • Boa Mistura – Auroraflat
 • Amber Delahaye – De Bongerd
 • Teekens aan de Wand – Pancratiusstraat
 • Dazetwo – Middeleeuws Heerlen
 • 3TTMAN – Doorgang Morenhoek
 • 3TTMAN – Plaarstraat
 • Jaune – Mijnwerkers
 • Cleon Peterson – Raadhuis/Tempsplein
 • Dazetwo & Amber Delahaye – Spoorsingel (Heerlen letters)
 • Iman Raad – XXL Gallery
 • Maya Hayuk – XXL Gallery
 • Dazetwo & ZAI – Bredestraat

Voor alle nieuwe en bestaande street art zie de Street Art Cities-app of website: www.heerlen.streetartcities.com

Heerlen Mijn Stad en Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie