Hoofdmenu

CultuurBus brengt Heerlense basisscholen gratis naar culturele instellingen

Op initiatief van de gemeente Heerlen start Pit Cultuurwijzer op 1 januari 2022 de pilot CultuurBus. Hiermee kunnen alle Heerlense basisscholen gratis gebruik maken van busvervoer om een culturele instelling in Parkstad te bezoeken. Zo worden scholen gestimuleerd om culturele activiteiten uit de omgeving, die passen bij de visie en de behoefte van de school, beter te leren kennen.

De afstand naar een culturele instelling is vaak een drempel voor scholen en door het aanbieden van busvervoer wordt deze drempel weggenomen.

Wethouder Jordy Clemens vindt het belangrijk dat ieder kind in zijn/haar schoolcarrière kennismaakt met een museum of theater in de regio. “Wij doen er als gemeente alles aan om alle kinderen zoveel mogelijk kansen te geven op een goede ontwikkeling. Cultuureducatie hoort daar zeker bij. Met deze regeling kan elke basisschool volgend jaar drie keer gratis de CultuurBus inzetten.”

Ook Marian Ritzen van Basisschool Tarcisius geeft aan dat het belangrijk is dat kinderen hun dagelijkse horizon verbreden. ‘Onze taalmethode heeft 1 blok met als thema ‘Ondergronds’. Hier wordt onder andere aandacht besteed aan mijnwerkers en het leven in de mijnen (met alles erop en eraan). Hoe fijn zou het zijn als kinderen het Mijnmuseum dan ook echt kunnen bezoeken en voelen, proeven en ruiken aan het verleden. Zonder busvervoer is dit helaas voor ons niet mogelijk’.

Deze pilot draait gedurende het kalenderjaar 2022. Na een evaluatie aan het einde van het jaar wordt het project bij succes gecontinueerd. Pit Cultuurwijzer ziet ook behoefte bij andere Parkstadgemeenten en hoopt de CultuurBus op termijn te kunnen uitbreiden in de regio.

Foto FB Gemeente Heerlen