Voorleesontbijt bij peuteropvang Heerlen: De burgemeesterleest voor!

Herinner jij het je nog? Het moment dat de juf of meester aan het eind van de dag een boek pakte om uit voor te lezen. Het vooruitzicht van een mooi verhaal, waarin je minutenlang kon wegdromen.

Bij peuteropvang Heerlen (POVH) besteden ze veel aandacht aan voorlezen. Niet alleen omdat het zo’n gezellig moment is. Maar ook omdat het de taalontwikkeling van de peuters ondersteunt en stimuleert.

Voorleesdagen. Dat is ook de reden dat alle locaties van POVH meedoen met de Nationale Voorleesdagen, de campagne die in het teken staat van voorlezen aan jonge kinderen. De Voorleesdagen vinden plaats van 26 januari t/m 5 februari. Een belangrijk onderdeel is het Nationale Voorleesontbijt dat in alle locaties van POVH wordt gehouden op woensdag 26 januari.

Burgemeester Roel Wever leest om 9.00 uur voor in peuteropvang ’t Kuikennest. Ook verschillende wethouders en raadsleden nemen het Prentenboek van het Jaar 2022 ‘Maar eerst ving ik een monster’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer ter hand. Ze lezen voor en ontbijten mee.

Groot verschil. “Voor peuters een gezellig moment,” weet bestuurder -manager Ingrid van den Bunder, “we maken er ieder jaar een feestje van. Ook nu de coronamaatregelen dat wat bemoeilijken willen we de Voorleesdagen zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan. Maar ook na de Voorleesdagen gaan we gewoon door met voorlezen en boeken aanbieden. Want onderzoeken wijzen uit dat baby’s, peuters, kleuters en beginnende basisscholieren die door hun ouders worden voorgelezen, een voorsprong ontwikkelen in hun taal- en leesontwikkeling. Er worden zelfs cijfers genoemd: als je niet voorleest vanaf de geboorte, heeft je kind op vierjarige leeftijd een woordenschat van 1500 woorden. Als je wel voorleest zijn dat 3500 woorden. Groot verschil. En daar werken we als peuteropvang Heerlen graag aan mee. Want wij zien iedere dag in de praktijk wat voorlezen met kinderen doet!”

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie