Hoofdmenu

Bijzonder kunstproject SCHUNCK en Mondriaan in de week van de psychiatrie.

Tijdens de Week van de Psychiatrie wordt er bij Mondriaan in Heerlen gewerkt aan het project: ‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’. Vanuit de bijzondere ontmoetingen en verhalen die Bade op deze locatie hoopt te vinden, gaat hij onder de neus van het publiek aan de slag met nieuw werk voor de Heerlense kunstcollectie van SCHUNCK.

De kunstenaar en SCHUNCK willen het project: ‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’ voortdurend vernieuwen en door ontwikkelen. Dit bereiken ze onder andere door het aangaan van bijzondere samenwerkingen, zoals ditmaal met medewerkers en cliënten van Mondriaan en de koppeling met de Week van de Psychiatrie. De kunstenaar gaat met medewerkers en cliënten in gesprek en zal hun verhalen verwerken in een schilderij.

Over de week van de psychiatrie

In de week van de psychiatrie wordt er landelijk aandacht besteed aan het feit dat 1 op de 4 mensen een psychische kwetsbaarheid heeft. In Limburg worden er diverse activiteiten georganiseerd. Mondriaan sluit dit jaar aan bij de activiteiten die in Limburg georganiseerd worden in het kader van de Week van de Psychiatrie en heeft de organisatie ondersteund door middel van sponsoring.

Herstel bij een psychische kwetsbaarheid is een persoonlijk en uniek proces, een ontdekkingsreis, géén rechte weg. Mondriaan is een belangrijke partner voor de mensen in Zuid-Limburg die dit proces doorlopen. Door deelname aan de week van de psychiatrie dragen we eraan bij dat er over dit thema gesproken wordt. Kwetsbaarheden delen is sterk en hulp is er in allerlei vormen en maten.

Kom kijken!

Van 14 t/m 25 maart houdt kunstenaar David Bade openbaar atelier in het restaurant van Mondriaan, de grootste instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen. Bezoekers zijn van harte welkom op de John F. Kennedylaan 301 in Heerlen. De vorderingen van de werkzaamheden zijn in die periode dagelijks te bewonderen van 9.00 tot 16.00 uur. De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeerplek op het terrein.

Kitty D’Hoine, lid raad van bestuur Mondriaan, benadrukt met name ook de uitnodiging naar breed publiek toe op haar locatie: “Maak een wandeling over ons terrein en door de mooie groene omgeving in Welten-Benzenrade en kom kijken naar dit bijzondere werk in wording! Raak in gesprek met de aanwezigen en de kunstenaar en drink een kopje koffie in ons restaurant. We zullen tijdens de week van de psychiatrie via social media van SCHUNCK en Mondriaan updates van de vorderingen geven.”.

Op vrijdag 25 maart wordt het kunstwerk feestelijk onthuld. De gesprekken, de schildersessies en de onthulling vinden coronaproof plaats in het restaurant.

‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’

Het openbaar atelier is onderdeel van de levenslange samenwerking tussen SCHUNCK Museum en David Bade. Deze houdt in dat Bade gedurende zijn leven met regelmaat terugkeert naar Heerlen om uiteenlopende Heerlenaren in telkens wisselende setting en omgeving op te tekenen. Deze werken worden toegevoegd aan de gemeentelijke collectie die door SCHUNCK wordt beheerd. Zo ontstaat een beeldarchief dat het dna van Heerlen vastlegt. Door de aankoop van het werk van David Bade treedt SCHUNCK buiten de muren van het museum en gaat het voor lange tijd de dialoog aan met de stad en haar inwoners.

Ook het traditionele groesportret wordt op de schop genomen: het groepsportret is een traditie die teruggaat tot de Renaissance en barok. In deze tijden werden vaak notabelen, zoals bestuurders, belangrijke families of beroepsgroepen uitgebeeld. Bade wil met zijn werkwijze en de keuze voor het schilderen van groepsportretten niet direct reageren op deze zeventiende-eeuwse traditie, maar juist zorgen voor een geheel nieuwe benadering. Door het twee weken lang ‘onder de tafel tekenen’ van Mondriaan Heerlen, wil hij collega-kunstenaars en -musea aanmoedigen buiten de conventionele perken te treden.

Foto: Dani Silvia