Visitzuidlimburg.nl trekt 40% meer bezoekers in 2021

Met een stijging van 40% aan bezoekers en 10 miljoen bezochte pagina’s in 2021 bewijst visitzuidlimburg.nl dat de ingeslagen weg loont. De voornaamste stijging was te zien in het organische verkeer met een groei van 50% naar 2,2 miljoen. Dat zijn bezoekers die de website uit zichzelf – en dus gratis – vinden; dus niet via online campagnes of social media. Het aantal bekeken routes steeg met 75% naar ruim 2,3 miljoen, ook in het voordeel van aangesloten partners. Het optimaliseren van de vindbaarheid van aangesloten partners kreeg in 2021 maximaal aandacht. Net als de doorverwijzing vanuit de social media kanalen naar visitzuidlimburg.nl. Dat en meer leidde tot de groeicijfers. Een solide basis voor de toekomst om de website verder te perfectioneren.

De recente cijfers zijn een gevolg van de in 2020 volledig vernieuwde website, ontwikkeld in aansluiting op de Visie Vrijetijdseconomie ‘Bestemming Zuid-Limburg 2030’ in opdracht van de Zuid-Limburgse gemeenten. Hierin staan ‘de grote verhalen van Zuid-Limburg’ centraal. Met als doel zowel gasten als inwoners met deze verhalen te raken en te verbinden. Daarom baseert Visit Zuid-Limburg haar website op kwalitatieve inhoud over al het unieke dat de regio te bieden heeft. Aangevuld met verbeteringen op het gebied van zoekmachine-optimalisatie en gedegen zoekwoordenonderzoek als onderdeel van de strategie.

Na het onovertroffen 2020 op het gebied van populariteit van (wandel-)routes bleek dit onderdeel in 2021 nog meer in trek te zijn. Het aantal bekeken routes op visitzuidlimburg.nl is in 2021 met 75% gestegen naar ruim 2,3 miljoen. Nieuwe filteropties – op thema, lengte en toegankelijkheid van routes zoals ‘rolstoelvriendelijk’ – zijn gretig gebruikt en wierpen hun vruchten af. Net als het stimuleren van de zichtbaarheid van aangesloten partners door sinds 2021 op de routepagina’s deze partners – gelegen op of in de buurt van de route – automatisch te tonen en vice versa.

Om de vindbaarheid van aangesloten partners te optimaliseren is in 2021 de Visit Zuid-Limburg databank ‘Zoek in heel Zuid-Limburg’  uitgebreid en verbeterd.  Per categorie kan er nu nog gemakkelijker gefilterd worden op relevante thema’s, locaties en kenmerken. Via deze databank verzamelt 10% van de gebruikers ‘favorieten’ via de nieuwe favorietenfunctie, die vooral wordt gebruikt voor het liken en delen van routes.

Voor iedereen die het maar gebruiken wil, lanceerde Visit Zuid-Limburg de ‘Online Wegwijzer Zuid-Limburg’, een nieuwe techniek oftewel ‘widget’ die in 2021 gratis ter beschikking werd gesteld en waarmee partners via de aanbieders van deze techniek eenvoudig vindbaar zijn.
In de herfst en winter van 2021 vernieuwde Visit Zuid-Limburg de Engels- Frans- en Duitstalige websites met onder meer een uitgebreide zoekfunctie. Vanaf december is ook de informatie van aangesloten partners goed zichtbaar en vindbaar op de meertalige websites zoals routes, bezienswaardigheden, restaurants en hotels.

Via Facebook en Instagram bereikten we in 2021 dubbel zoveel bezoekers op visitzuidlimburg.nl. Tegen de trend in groeide het aantal ‘vind ik leuks’ en volgers van @visitzuidlimburg op Facebook. Het bereik via Instagram @visitzuidlimburg steeg explosief in 2021 met bijna 300% naar net geen 500.000. Dit is het aantal unieke accounts dat een van de Visit Zuid-Limburg instagram berichten ten minste 1 keer zag.  Tenslotte is de hashtag #visitzuidlimburg na afgelopen jaar al bijna 80.000 maal gebruikt.

Nog een aantal interessante feiten over 2021:

  • ‘Overnachten’ is een van de meest populaire onderdelen op visitzuidlimburg.nl. Het totale aantal bekeken pagina’s is hier gestegen met 73% en de paginaweergaven van bij Visit Zuid-Limburg aangesloten accommodaties stegen met 70% naar 1 miljoen;
  • Uit het hoge aantal bezoeken op de ‘Take-away-wandelingen’-pagina bleek de grote interesse in deze vorm van wandelen tijdens de lockdowns;
  • De pagina met fietsoplaadpunten in Zuid-Limburg is goed gevonden;
  • Het aantal consumenten-nieuwsbrief inschrijvingen via de website, is in het afgelopen jaar organisch gestegen met 44%. Dat onze online nieuwsbrief vervolgens goed is gelezen door deze nieuwe Zuid-Limburg geïnteresseerden, blijkt onder andere uit het feit dat de kliks naar visitzuidlimburg.nl uit deze mailings met 37% stegen.

Toekomst. Waar in 2020 door corona veel verkeer op zoek was naar ‘vakantie in eigen land’, ging in 2021 ook weer de aandacht uit naar vakanties in het buitenland. Daarom stak Visit Zuid-Limburg in 2021 veel energie in het bereiken van ‘nieuwe’ Zuid-Limburg geïnteresseerden. In 2022 gaat de organisatie zich richten op het behouden van deze doelgroepen en juist daar haar focus op leggen in haar marketingcampagnes. Hoofdzakelijk door in te spelen op trends & ontwikkelingen en in te zetten op het verhogen van video en reels op social media. Maar ook door resultaten te analyseren om vervolgens de website te kunnen verbeteren. In 2022 staan onder meer de optimalisatie van routes en digitale toegankelijkheid op het programma.

Foto Visit Zuid-Limburg

 

Geef een reactie