Controle met camera in plaats van paaltjes

Een nieuwe manier zorgen dat er geen ongewenst verkeer door het voetgangersgebied in de Wannerstraat rijdt. De rood-witte paaltjes gaan verdwijnen. Camera’s gaan hun taak overnemen. Na de bussluis aan de Schaesbergerweg is dit de tweede plek waar camera’s de rol van fysieke obstakels overnemen. Een nieuw fenomeen waaraan we moeten wennen.

Automatische controle. Bij de vier ingangen van de Wannerstraat staan slimme camera’s. Deze lezen de kentekens van de auto’s, motoren, brommers en scooters die de straat inrijden. De computer vergelijkt de kentekens met een lijst van kentekens die wél er in mogen rijden. Denk bijvoorbeeld aan politie, ambulances, auto’s van de vuilophaaldienst.

Boetes ook voor scooters. Als het kenteken van een auto niet gevonden wordt in de lijst van deze voertuigen dan volgt automatisch een boete voor de eigenaar van het voertuig. Bij de bussluis zijn al bijna 1000 auto’s op deze manier beboet! In het voetgangersgebied van Heerlerheide geldt het verbod overigens ook voor bromfietsers en scooters. Ook zij kunnen rekenen op een boete als ze tegen de regels in de straat inrijden.

Laden en lossen. Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat iemand met een auto in het voetgangersgebied moet zijn. Bijvoorbeeld om winkels te bevoorraden. Speciaal daarvoor is er een zogenaamd tijdvenster tussen 7.30 en 12.00 uur waarbinnen verkeer wél de straat in mag  rijden. Tot nu toe werden de paaltjes in deze periode omlaag gedaan. Deze periode voor laden en lossen blijft onveranderd. Tussen 7.30 en 12.00 uur zullen de camera’s geen boetes opleggen.

Ontheffing. En als het in uitzonderlijke gevallen toch nodig is om buiten deze venstertijden met een auto een gebied in te rijden, dan kan een ontheffing aangevraagd worden door te mailen naar gemeente@heerlen.nl. Vragen over deze regeling? Mail dan naar j.van.daal@heerlen.nl.

Foto®Lidia Photography

 

Geef een reactie