Nieuwe e-bikes Velocity weer een stap dichterbij.

De 20 deelstations voor de e-bikes van Velocity zijn zo goed als klaar. Donderdag 3 maart zijn de wethouders Charles Claessens (Heerlen), Jan Hermans (Beekdaelen), Jo Mertens (Brunssum), Pierre Verbraak (Voerendaal, Wiel Schleijpen (Simpelveld) en secretaris-directeur Peter Bertholet van Stadsregio Parkstad Limburg een kijkje gaan nemen bij het e-bike deelstation bij het gemeentehuis in Voerendaal.

In april, wanneer de fietsen op alle deelstations geleverd zijn en de app waarmee je kunt reserveren en betalen goed werkt, is de volgende stap. De kosten voor het gebruik van een e-bike bedragen

€ 1,50 per half uur. Bij een gemiddelde snelheid van twintig kilometer per uur en rekening houdend met oponthoud bij stoplichten, kun je in die tijd zo’n tien km afleggen. Natuurlijk kun je de e-bike ook voor langere tijd huren.

Nog een reden om trots op te zijn: het netwerk gaat van start met maar liefst twintig stations verspreid over Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Kerkrade, Simpelveld en Voerendaal.

De stations zijn gerealiseerd bij OV-knooppunten waar zogenaamde mobiliteitshubs kunnen ontstaan. Hier kan van de e-bike overgestapt worden op het OV of naar een (elektrische) deelauto. Daarnaast zijn er stations bij grotere instellingen zoals onder meer het Zuyderland ziekenhuis, de Brightlands Smart Services Campus en Hogeschool Zuyd. En nu al zijn er uitbreidingsplannen voor nog eens vijf stations extra op bedrijventerreinen in de regio.

De bouw van de stations is in handen van Velocity Limburg. Het moederbedrijf Velocity Aken exploiteert al een e-bike deelsysteem met zo’n honderd laadstations in Aken en omgeving en een enkel laadstation in Kerkrade en Vaals. Het gespecialiseerde bedrijf heeft al zeven jaar ervaring en bijna 10.000 geregistreerde klanten.

Realisatie met steun van de Regio Deal Parkstad Limburg

De bouw van de e-bike deelstations is onderdeel van het investeringsprogramma Regio Deal Parkstad Limburg. Het doel is om uiteindelijk op te schalen naar het Heuvelland, de rest van Zuid-Limburg en andere delen van de Euregio, waardoor één e-bike deelsysteem ontstaat met aansluiting over de landsgrenzen heen. Om het e-bike deelsysteem te introduceren bij een breed publiek wordt ook samengewerkt met Visit Zuid Limburg en Zuid Limburg Bereikbaar, programmabureau voor bereikbaarheid en duurzame mobiliteit.

Via het programma Regio Deal Parkstad Limburg investeren het Rijk, de Provincie Limburg en Stadsregio Parkstad Limburg samen in de regio om de brede welvaart te verbeteren. Onderdeel hiervan is het beter op elkaar aan laten sluiten van vraag en aanbod binnen de euregionale arbeidsmarkt. Door het aanbieden van aantrekkelijk, betaalbaar en duurzaam vervoer voor o.a. woon-werkverkeer wordt hieraan bijgedragen. Betrokkenen vanuit overheden en bedrijfsleven willen  de kansen die de grensligging bieden optimaal benutten. Vanuit het bedrijfsleven doen Nederland Velocity Limburg B.V. en  Velocity Mobility GbmH Aachen, een aftakking van de RWTH Aken, mee aan het project dat ook wordt ondersteund vanuit de Europese Unie via het zogenaamde Interreg EMR project ECON.

Foto  Wendy Boon

 

Geef een reactie