Locatie gevonden voor kunstwerk ‘De Dans van Lies en Jan’

Vlak bij de plek waar de schoorstenen Lange Jan en Lange Lies tijdens de mijnindustrieperiode rookten, verschijnt eind dit jaar het kunstwerk ‘De Dans van Lies en Jan’. In het werk van kunstenaar Jean-Michel Crapanzano smelten de twee schoorstenen samen in een DNA streng die verwijst naar het mijnverleden en de toekomst van de stad die altijd in beweging is. Daarin zit een lichtbundel die in de weekenden, tijdens feestdagen en gelegenheden als Culturanova, net als de schoorstenen vroeger, van ver te zien is. Het werk komt te staan op gemeentegrond aan de CBS-weg bij de kruising met de Kloosterweg, dichtbij de voormalige schacht van het Mijnmuseum.

Wethouder Jordy Clemens kijkt uit naar de realisatie van dit kunstwerk. “Het is een blijvende herinnering aan het mijnverleden dat onze stad gevormd heeft. De Lange Jan en Lies domineerden jarenlang de skyline van Heerlen. En toen de torens na de mijnsluiting werden opgeblazen, viel de Lange Jan verkeerd. Hij nam daarbij een hoogspanningsmast mee en verpletterde een kantoorgebouw. Herinneringen die we levend willen houden met dit eigentijdse kunstwerk waarin Lies en Jan de toekomst in dansen.”

Tijdens het Jaar van de Mijnen symboliseerden twee lichtbundels de verdwenen schoorstenen Lange Lies en Lange Jan. Daarna ontstond de behoefte aan een blijvend kunstwerk als eerbetoon aan het mijnverleden en de mijnwerkers. In 2018 ontwikkelde kunstenaar Jean-Michel Crapanzano daarom in opdracht van gemeente Heerlen het multidisciplinair kunstproject, ‘De Dans van Lies en Jan’.

Jean-Michel Crapanzano is afkomstig uit de mijnregio rond Metz in Noord-Frankrijk en woont al geruime in Heerlen. De gemeente koos voor deze kunstenaar omdat hij, naast binding met het mijnverleden en de regio, ervaring heeft met participatieprojecten en innovatief te werk gaat.

Foto Impressie Crapanzano De dans van Lies en Jan

Geef een reactie