Het Flexiforum in Kerkrade biedt ruimte aan verschillende gemeentelijke- en maatschappelijke organisaties, als ook dienstverleners en commerciële bedrijven. Vanuit de centrale thema’s leren, werken en leven biedt de omgeving van het Flexiforum de verschillende huurders een optimale plek om een dynamische en levendige community te creëren en zodoende de inwoner van Kerkrade nog beter van dienst te zijn.

Welke huurders er allemaal huisvesten in het Flexiforum, hoe zij de inwoners van Kerkrade van dienst kunnen zijn én hoe zij samen die beoogde community vormgeven vertellen ze zelf in een reeks van interviews. Dit keer aan het woord Jos Leuven en Hans Wiertz van het bestuur van Voedselbank Limburg-Zuid. Ze vertellen over de Voedselbank, de nieuwe koers van de Voedselbank en de waarde die de locatie Flexiforum daaraan toe kan voegen.

Wij zijn Flexiforum. Jos Leuven en Hans Wiertz van Voedselbank Limburg-Zuid
De Voedselbank is bij de meesten wel een bekend begrip”, vertelt Jos. “Kom je, om welke reden dan ook, in de situatie dat je besteedbaar inkomen niet toereikend is om zelf in bepaalde levensbehoeften te voorzien, dan kun je een beroep doen op de Voedselbank”, vult Hans aan. De Voedselbank stelt dan wekelijks een gevarieerd voedselpakket samen op basis van de giften die zij ontvangen van supermarkten en groente- en fruit leveranciers. Met alleen al 13 uitgiftelocaties in Zuid-Limburg, waarvan 2 in Kerkrade, een voorziening waar menig Limburgs gezin dankbaar gebruik van maakt. De voedselbank verstrekt het verkregen voedsel gratis aan noodlijdende mensen en doet dat uitsluitend met onbetaalde vrijwilligers.

“De locatie Flexiforum komt voor de Voedselbank Limburg-Zuid niet uit de lucht vallen”, aldus Hans. “Deze locatie past perfect bij onze nieuwe koers. Wij willen het oude imago van de Voedselbank van ons afschudden. Die misplaatste schaamte moet er echt van af. Dat betekent dus ook dat wij niet op een achteraf locatie willen huisvesten, maar midden tussen andere organisaties.” Volgens Jos straalt een locatie als Flexiforum ‘midden in de maatschappij’ uit. “Dat vinden we heel belangrijk, de Voedselbank verdient zo’n plek midden in de maatschappij.”

De bestuurders van de Voedselbank Limburg-Zuid zien ook de potentie van het Flexiforum als plek om samen te werken met andere huurders. “We zien een enorme overlap in doelgroepen. Op het moment dat we ‘ambassadeurs’ voor elkaar kunnen zijn, krijgen we veel meer aanloop van mensen en kunnen we onze doelgroepen dus ook veel beter én vollediger van dienst zijn. Bekijk de samenwerking met de gemeente Kerkrade. De manier waarop wij met open armen ontvangen zijn in het Flexiforum en de coöperatieve houding van de gemeente bij de vormgeving van onze nieuwe koers, zijn hartverwarmend. Wij weten zeker dat dit de juiste plek is voor ons om onze nieuwe ambities waar te gaan maken!”

De Voedselbank is van en voor iedereen! Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken en ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor een wekelijks voedselpakket van de Voedselbank Limburg-Zuid óf wil je belangeloos iets bijdragen als vrijwilliger? Kijk dan op de website: www.voedselbanklimburg-zuid.nl mail naar info@voedselbanklimburg-zuid.nl of bel 045- 5331933

Foto Gemeente Kerkrade