Levensgrote replica Nachtwacht dagenlang te zien inZuyderland

Momenteel is er een levensgrote replica van De Nachtwacht te zien op de hoofdlocatie van
Zuyderland in Sittard-Geleen. De replica van het wereldberoemde schilderij van Rembrandt deed eerder al verschillende verzorgings- en ziekenhuizen in Nederland aan, maar de komst naar Zuyderland vormt een van de eerste keren dat de replica in het zuiden en in Limburg te zien valt.

Iedereen kan sinds donderdag 14 april ’s morgensvroeg (tot en met dinsdag 19 april) het bekende doek van de
Nederlandse kunstschilder Rembrandt aanschouwen. Net als de ‘echte Nachtwacht’ is het doek 3,63 bij 4,37
meter groot. Op locatie – vooraan in de hal aan de kant van de Rijksweg – zijn stoelen en aanvullende
informatie over het Nederlandse icoon aanwezig. Die maken de ervaring compleet en gunnen bezoekers en
zorgprofessionals een rustmomentje. De komst van de replica elders in ons land kon al op veel enthousiaste
reacties rekenen, onder meer omdat bezoekers er in tegenstelling tot het origineel nu met hun neus bovenop
kunnen staan: elk detail is te zien.

Terug naar het zuiden. Het rondreizen is een initiatief van het Rijksmuseum en Zuyderlandpartner benFietsen, die beide vonden dat de Nachtwacht tijdens deze ‘landelijke tour’ ook in het zuiden van Nederland een stop moest maken. ‘Zo brengen we een stukje Rijksmuseum naar patiënten en medewerkers, die niet zo makkelijk tussendoor naar het Rijksmuseum kunnen komen’, zo motiveren zij hun actie. ‘De link van het schilderij met het zuiden is sowieso bijzonder: tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het doek veilig opgeslagen in de mergelgrotten in Zuid Limburg.’

Meer informatie. Het tentoonstellen van de replica in de hal van locatie Sittard-Geleen wordt naast het Rijksmuseum en Benfietsen ook mogelijk gemaakt door sponsor Philips en PON. Meer informatie over de komst van de Nachtwachtreplica naar Zuyderland, een online tour om het schilderij tot in detail te ontdekken en een speciaal infoblad is te vinden op www.zuyderland.nl/nachtwacht

Foto Zuyderland

Geef een reactie