Fortuna Sittard heeft zaterdagavond met 3-0 gewonnen van Sparta Rotterdam.

Via doelpunten van Mats Seuntjens en twee keer Paul Gladon boekte de ploeg van Sjors Ultee een uiterst belangrijke zege. Vanaf de aftrap was Fortuna de bovenliggende partij.

De absolute wil om te winnen was meteen merkbaar bij de thuisclub. Bijna 10.000 supporters zagen een aanvallende thuisclub, die de tegenstander flink onder druk zette. De Fortuna fans moedigden hun ploeg op een fantastische wijze aan, de wisselwerking met de spelers op het veld was goed voelbaar. Na elf minuten resulteerde de speelwijze in de openingstreffer. Na een overtreding van Adil Auassar op Zian Flemming kreeg Fortuna een vrije trap toegekend, net buiten het strafschopgebied. Seuntjens deponeerde de bal met een bekeken inzet in de verre hoek, Sparta doelman Maduka Okoye had geen enkele reactie op zijn inzet in huis: 1-0.

Na bijna 35 minuten verdubbelde Fortuna de voorsprong, een voorzet van links van Flemming werd door Gladon met zijn hoofd in het doel gewerkt: 2-0. De hard werkende spits bekroonde zijn eerste optreden in de basis direct met een treffer. Op slag van rust leek Sparta, tot dan toe ongevaarlijk, terug te komen in de wedstrijd. Een vrije trap van Younes Namli werd door verdediger Bart Vriends snoeihard ingekopt. De in grote getale aanwezige Sparta supporters veerden op, de treffer werd luidkeels bejubeld. Op advies van de VAR werd scheidsrechter Gözübüyük echter naar de zijlijn geroepen om de geldigheid van de treffer te controleren. De leidsman concludeerde dat Vriends voorafgaande aan zijn doelpunt een overtreding had begaan, de 2-0 stand bleef op het scorebord staan.

Sparta coach Henk Fraser probeerde met twee wissels in de rust het tij te keren voor zijn ploeg. De gasten hadden in de tweede helft het meeste balbezit, het lukte echter niet om écht gevaarlijk te worden. Er was iets minder dan een half uur gespeeld toen Fortuna via de sterk spelende Tesfaldet Tekie dicht bij een derde treffer was, zijn schot ging via een verdediger van Sparta net naast. Enkele minuten later was de derde treffer van de avond alsnog een feit, na een hoekschop van Seuntjens was het opnieuw Gladon die met zijn hoofd scoorde. Hij troefde invaller Tommie Beugelsdijk in de lucht af en liet ook doelman Okoye kansloos: 3-0.

De wedstrijd was daarmee natuurlijk gespeeld, pas elf minuten vóór tijd moest Yanick van Osch handelend optreden. Een fraaie inzet van een andere invaller aan de kant van Sparta, oud VVV speler Vito van Crooy, werd door de Fortuna keeper prachtig uit de linker beneden hoek gehaald. Ook Fortuna Sittard was nog dicht bij een treffer, Flemming mikte zijn hoofd op de lat. Na afloop was de blijdschap en opluchting bij zowel spelers als supporters goed merkbaar. In de media werd voorafgaand aan de wedstrijd gesproken van ‘een finale’ voor beide ploegen. Het resultaat en vooral de manier waarop dat werd geboekt, zorgde voor een lach op de gezichten van alles en iedereen met een groen/geel hart.

Communicatie Fortuna Sittard en ArchiefFoto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie