Hoofdmenu

Wesley van Dijk, spits Sporting Heerlen ,,De woonkamer was ons Camp Nou”

 

 ,,Op het veld ben ik een andere persoon dan erbuiten. Ik kan absoluut niet tegen mijn verlies en voor mij is alles geoorloofd als ik maar kan winnen. Buiten het veld hou ik ervan omringd te zijn met mensen en gezelligheid. Ik ben altijd recht voor de raap, soms wat impulsief en heb een instelling van niet ‘lullen maar poetsen’. Ik hou ook van een feestje, zeker weten. Voor mijn vriendin is het soms lastig mij meer naar huis te krijgen als zij er zelf genoeg van heeft. Ik ga namelijk pas het liefst naar huis als het daglicht zich weer laat zien.” We spraken met Wesley van Dijk (28), nu spits van Sporting Heerlen. Hij is automonteur van beroep, bij Automaterialen Van Dijk, het bedrijf dat nu nog op naam van zijn vader staat, maar ergens in de komende jaren door hemzelf zal worden overgenomen.

Voetbalvirus

Wesley van Dijk was van kleins af aan bezig met de bal. Hij: ,,Ja, vanaf de eerste keer dat ik een bal zag, denk ik. Dat ging vervolgens verder samen met mijn broertje. We stonden iedere dag op een veldje of achter in de tuin. Was het buiten aan het regenen, gingen binnen alle meubels opzij en kwamen er twee doeltjes tevoorschijn. Onze woonkamer was ons Camp Nou.”

Geen wonder dat onze gesprekspartner snel bij een voetbalclub aansloot. Van de F- tot en met de C- jeugd was hij actief voor EHC. Daarna, vanaf B-junioren bracht hij zijn tijd door bij MVV. Dat duurde tot 2012, toen hij weer terugkeerde bij  EHC. Na een jaar maakte hij de overstap naar Minor, zo laat hij ons weten. Met Minor werd hij kampioen in de tweede klasse, waarna hij terecht kwam bij zijn huidige club Sporting Heerlen dus.

Van keeper tot spits

Veel spelers beginnen met voetballen en vinden het dan heerlijk om doelpunten te maken. In hun dromen komen ze voorbij, de prachtige treffers. Naarmate de leeftijd dan vordert gaat het van voren naar achter, binnen de lijnen. Wesley van Dijk bewandelde de omgekeerde weg. Hij vertelt: ,,Ik begon in het doel, net als mijn opa, die altijd als keeper heeft gefunctioneerd. Hij en Edwin van der Sar waren in die tijd mijn grote voorbeelden.  Maar na twee jaar op rij kampioen te zijn geworden met de E-jeugd, met weinig ballen op doel, wilde ik graag meer meedoen in het spel. Ik was altijd al de grootste van het team, dus ik kwam op de positie van verdediger terecht. Door de jaren heen schoof ik steeds weer een plekje naar voren. In de D-jeugd ging het al richting de 10-positie en van daaruit vond ik uiteindelijk mijn plekje in de spits. En dat is de positie waar ik nog steeds speel en ook het liefst. Lekker rommelen voorin en altijd opzoek naar dat ene kansje. Ik kan het ook anders vertellen. Het is de enige positie die ik graag speel, ook al omdat ik het mee terugverdedigen tegenwoordig niet meer belopen krijg, ha! ha!”.

MVV

Aan MVV bewaart Wesley van Dijk mooie herinneringen, ook al moest hij de club na vier jaar achter zich laten. Hij legt uit: ,,Het was een periode van inderdaad vier jaar, waarin ik heel veel mooie wedstrijden heb meegemaakt en tegen een aantal jongens heb mogen spelen die nu op het hoogste niveau uitkomen en zelfs nog ons land in Oranje mogen vertegenwoordigen. In Maastricht heb ik in de B- en A-junioren gespeeld. Mijn vertrek kwam niet echt een verassing ik had immers geen contract aangeboden gekregen en het tweede elftal zou gaan verdwijnen. Reden voor mij om mijn heil elders te zoeken.”

Terug bij amateurs

Veel, zo niet alle voetballers, met wat talent dromen van een loopbaan in het profvoetbal. Als dat er dan niet in blijkt te zitten en je terug moet naar de amateurs, kan dat zwaar tegenvallen. Hoe zat dat bij Wesley van Dijk, toen hij terug ging naar zijn roots, naar EHC, vragen wij ons af. Wesley reageert: ,,Ik zag het wel aankomen, maar teleurstelling is er zeker. Ik denk dat dit voor meerdere jongens van mijn lichting gold. Nou ja, hoe ga je hier mee om? Het is een jongensdroom die je dan uiteen ziet spatten, maar maatschappelijk ging alles gewoon verder en plezier in het voetbal hield ik toch, zij het dan bij EHC. Die innerlijke vlam voor het spelletje blijft toch altijd branden en dan maakt het op een gegeven moment ook niet meer zoveel uit dat je op een wat lager niveau actief bent.”

Hoogtepunten

We vragen Wesley van Dijk bij welke club hij het meest succesvol is geweest. Hij begint met: ,,Pff. lastige vraag”, maar dan komt hij met een mooie opsomming waarin de vier clubs voorbijkomen. Hij zegt: ,,Ik heb bij iedere club wel succes gekend:

–              Bij EHC was het hoogtepunt de wedstrijd om de KNVB-beker tegen PSV, een geweldige ervaring;

–              Met Minor werden we kampioen in de tweede klasse, met als gevolg promotie naar de eerste klasse. Prachtig!;

–              bij Sporting Heerlen blijven de promotie naar de eerste klasse en het kampioenschap in de derde klasse mooie herinneringen.

Zoals eerder verteld, bij MVV heb ik tegen veel mooie clubs en goede spelers mogen voetballen. Alles overziende denk ik dat mijn mooiste herinneringen bij Sporting Heerlen liggen, ook al omdat ik bij die  club bijna altijd met mijn broertje samen heb kunnen spelen. Met z’n tweeën hebben we toch een aantal leuke en beslissende doelpunten weten te maken. Daar kon ik intens van genieten, vaak meer van zijn treffers, dan die van mijzelf.”

Teleurstellingen

Wesley heeft ons al verteld welke successen hij zoal heeft meegemaakt. Daar staan uiteraard ook in zijn geval decepties tegenover. Wesley vertelt: ,,Die zijn er zeker. Ik denk dat zelfs iedere verloren wedstrijd voor mij als een teleurstelling voelt. Maar de diepste dalen in mijn loopbaan als voetballer vormden de twee degradaties op rij met Sporting Heerlen. Zo promoveer je naar de eerste klasse en twee jaar later speel je weer in de derde klasse.”

Trainers en trainen

Als we Wesley van Dijk naar zijn favoriete trainers vragen komen bekende namen, zoals Anton Vriesde, Pedro Ricksen en Jorrit Dacier, voorbij. ,,Die namen zullen bij mij altijd wel blijven hangen”, zegt Wesley. Dan stellen we de vraag of hij zichzelf ziet als trainingsbeest. Het antwoord laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Resoluut: ,,Absoluut niet, op trainingen vind ik het belangrijk om plezier te maken en een beetje te lachen. In de wedstrijd gaat er een knop om een dan vreet ik zelfs het gras op. Overigens is dat niet altijd zo geweest. Ik denk dat als ik deze vraag 10 jaar geleden had gekregen het antwoord volmondig ‘Ja’ zou zijn geweest.”

Ambities in het voetbal en favorieten

Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven. We horen het wel vaker, zeker in de voetbalwereld zelf. Ook voor Wesley van Dijk geldt dat, inmiddels dan toch. Ambities om hogerop te komen heeft hij niet meer, zo laat hij ons weten. Hij wil nog wat jaartjes met plezier voetballen en hoopt dat pijnvrij en zonder klachten te kunnen doen. Hij vreest wel dat het geen jaren meer gaat duren.

Die laatste opmerking vraagt natuurlijk om uitleg. Wesley weer: ,,Die gedachte komt voort uit een knieblessure, waar ik nu al een aantal jaar mee worstel. Al moet ik zeggen dat de onderbreking als gevolg van Corona mij goed heeft gedaan. Die rust is een beetje een verademing geweest voor die knie.

Ik heb inmiddels besloten volgend seizoen naar Alfa Sport te vertrekken. Daar zal ik weer herenigd worden met mijn broertje, die ook de overstap naar Oirsbeek gaat maken. ik kijk er naar uit om volgend seizoen met oude bekenden en mijn broer op het veld te staan. En bovendien is daar nog ons bedrijf. Zo’n bedrijf overnemen is natuurlijk niet niets. Het is een nieuwe stap waar ik naar uitkijk, al zal er intern nog het nodige geregeld moeten worden. Ik ben benieuwd, toch weer een nieuw hoofdstuk in mijn leven.”

 

Favorieten en hobby’s

Dan vragen we naar zijn favoriete clubs in binnen- en buitenland en naar andere hobby’s van Wesley van Dijk. Hij blijkt wat betreft voetbal over smaak te beschikken, want: ,,Ajax Amsterdam natuurlijk.  Wat betreft het buitenland kijk ik graag naar Engels voetbal  en laat ik mijn blik nog weleens graag op ‘Barca’ vallen.”

En wat betreft de hobby’s buiten voetbal:  ,,Tijdens de Corona-periode heb ik me een simulator gekocht om de tijd wat beter door te komen. Als ik even niks te doen heb, kan ik er zomaar een paar uurtjes mee doorbrengen. Hier rijd ik voornamelijk Formule 1 op.”.

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno