Hoofdmenu

Opening Schaakvloer in Heerlen centrum op zondag 24 april


Kom schaken op levensgrote openluchtschaakvloer in Heerlen-Centrum

Op zondagmiddag 24 april wordt aan de Promenade 2 een levensgroot schaakspel feestelijk in gebruik genomen. Iedereen die wil schaken is van harte uitgenodigd om tussen 14.00-17.00 uur mee te spelen. En voor degene die het spel graag wil leren, zijn schaakverenigingen uit Heerlen, Voerendaal en Landgraaf aanwezig voor uitleg en begeleiding. Naast het grote schaakspel zorgt de Stadstuin voor een tafel met twee extra schaakborden. Met dit openlucht schaakbord wil Heerlen ontmoeting stimuleren en meer beleving creëren in het stadshart.

Schaakstukken
Het schaakspel is een samenwerking tussen de gemeente, Vereniging Stadstuin en boekhandel Van der Velden-van Dam. Bij deze laatste kan iedereen die wil schaken tijdens winkelopeningstijden de grote schaakstukken lenen, en na afloop uiteraard weer terugbrengen.

Eigentijdse speeltuin
Jordy Clemens, wethouder cultuur doet zondag om 14.00 uur de eerste zet. “In een stadscentrum moet iedereen zich kunnen vermaken, van jong tot oud. Het moet er zo leuk zijn dat je langer wilt blijven. Daarom richten we ons centrum op plekken in als een eigentijdse speeltuin. En het blijft niet bij dit schaakbord, we zijn met nog meer leuke dingen bezig.”

Het schaakbord is een resultaat van het project ‘Stad als speeltuin’ dat bestaat uit drieëntwintig ideeën om invulling te geven aan een speelsere beleving van het centrum. De ideeën zijn verzameld met behulp van gebruikers van de stad en in opdracht van de gemeente Heerlen uitgewerkt door Fidelio Arts and Culture. Tien projecten worden de komende zes maanden gerealiseerd.

Schaken en dammen in de buitenlucht verbindt jong en oud en mensen van alle komaf. Het bevordert sociale cohesie, het helpt bij integratie, is goed voor mentale gezondheid en zorgt ervoor dat mensen elkaar ontmoeten. Schaken heeft bewezen positieve effecten op de concentratie, op het brein en op schoolse prestaties van kinderen en jongeren.

Uiteraard is het schaakevenement gratis toegankelijk! Vanaf zondag 24 april kan iedereen tijdens winkel- openingstijden met de grote schaakstukken komen schaken op Promenade 2 in Heerlen-Centrum. De schaakstukken zijn te leen via Boekhandel Van der Velden-Van Dam (Promenade 153 Heerlen).

Het inspiratiedocument ‘De Stad als Speeltuin’ kan worden gedownload via:

https://www.heerlen.nl/gemeente-heerlen/inspiratiedocument-stad-als-speeltuin.pdf

Foto Fidelio-artsandculture