Het Taaldorp 12 nationaliteiten, één taal

 

Onlangs ging in Brunssum het Taaldorp van start. Het Taaldorp is een Nederlands dorp in het klein.

Je vindt hier een supermarkt. Een tandarts. De kapper. Een groenteboer. De gemeente. Maar het is ook een bijzonder dorp, want je kunt er alleen maar terecht als je tussen de 12 en 18 jaar bent.

Het Taaldorp is een initiatief van de Internationale Schakelklas. Dat is een klas bestaande uit kinderen met een buitenlandse achtergrond. In twee jaar tijd leren ze hier Nederlands, zodat ze daarna kunnen meedoen aan het ‘gewone’ onderwijs. De IKS van het Emmacollege kent 180 leerlingen tussen de 12 en 18 jaar. Les krijgen ze onder meer in het Rombouts in Brunssum.

Het Taaldorp is bedacht om het taalonderwijs niet alleen leuker te maken, maar ook beter. Want in het Taaldorp mogen de leerlingen hun taalvaardigheid oefenen in nagebootste, maar alledaagse situaties. Het zijn er 21. De jongeren gaan in gesprek met een tandarts (“ik heb kiespijn”) of melden zich bij het gemeenteloket. Ze gaan winkelen bij de groenteboer, gaan in gesprek met de kapper, of bestellen iets in een restaurant.

De filosofie van het Taaldorp is: Je mag fouten maken. Want alleen door een taal te spreken – goed of slecht – leer je een taal uiteindelijk pas écht goed.

Het Brunssumse Taaldorp is een pilot, opgezet in samenwerking met Schunck*. Vanuit Brunssum zal het Taaldorp worden uitgebreid naar andere scholen.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie