Hoofdmenu

Kerkrade schiet te hulp met tijdelijke opvang vluchtelingen in kantoren

De gemeente Kerkrade vangt vanaf maandag 23 mei voor maximaal 9 dagen 48 asielzoekers op uit de opvanglocatie Ter Apel. Enkele leegstaande kantoorruimtes aan het Europaplein zijn hiervoor beschikbaar gesteld. De centrale opvang in Ter Apel zit overvol en kan de asielzoekers op dit moment geen slaapplekken bieden.
Asielzoekers die in Nederland aankomen, moeten zich melden bij de centrale opvang in Ter Apel. Daar worden ze geregistreerd. In Ter Apel melden zich al enige tijd zoveel mensen dat de opvang de toestroom niet kan verwerken. Daarom heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gemeenten gevraagd te zoeken naar tijdelijke opvangruimte.
Kerkrade biedt de kantoorruimtes aan om te helpen bij dit probleem. De locatie is uiterlijk tot en met 31 mei beschikbaar voor de noodopvang. Daarna verhuizen de asielzoekers naar een reguliere opvanglocatie van het COA. “Het is onmenselijk om mensen op stoelen of buiten te laten slapen”, zegt de verantwoordelijke wethouder Huub Wiermans. “Ook al is het maar kortdurend en kleinschalig, we zien het als onze menselijke en maatschappelijke plicht om te helpen waar we kunnen.”
Foto Gemeente Kerkrade