Heerlen krijgt een nieuwe ‘winkel’: de Sjpruut Sjop. Hier kunnen ouders en aanstaande ouders die een steuntje in de rug nodig hebben babyspullen krijgen. Tegelijkertijd wordt de winkel een ontmoetings-punt voor ouders waar zij ook terecht kunnen met hun vragen over zwangerschap, bevalling en opvoeding. Gemeente Heerlen huurt een pand in Heerlen-Noord en geeft Alcander een subsidie om deze voorziening op te zetten en te begeleiden in samenwerking met de Bovengrondse Vakschool. De nieuwe Sjpruut Sjop gaat in september open.

“Elk kind in Heerlen verdient een veilige en gezonde start in een fijne omgeving”, stelt wethouder Jordy Clemens. “We willen ouders hierbij graag ondersteunen. Een bedje kan hierbij bijvoorbeeld al van grote betekenis zijn. De Sjpruut Sjop biedt uitkomst; voor spullen, maar ook voor advies én een luisterend oor van andere ouders in de wijk.”

Kansrijk van start. De Sjpruut Sjop past in de Heerlense aanpak ‘Kansrijk van Start’. Deze aanpak richt zich op de gezondheid van (ongeboren) kinderen in onze stad. Gedachte hierachter is dat de eerste 1000 dagen cruciaal zijn voor een gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een kind. Door ouders en kinderen in die eerste fase te helpen geven we de kinderen een betere start voor de rest van het leven.

Steuntje in de rug. De Sjpruut Sjop is bijvoorbeeld bedoeld voor ouders die problemen hebben en daardoor niet in staat zijn om een babyspullenuitzet aan te schaffen. Voor kleine spullen zoals kleertjes, dekentje en flesjes is dat al geregeld. Ouders krijgen in samenwerking met Stichting Babyspullen een Babystartpakket. Maar er is ook behoefte aan grotere spullen, zoals bijvoorbeeld een bedje, een kinderwagen of een Maxi-Cosi.

Ontmoeting en advies. Behalve voor dit soort spullen kunnen ouders er ook terecht voor ontmoeting met andere (aanstaande) ouders, vragen, een luisterend oor of advies. Dat doen we door de Sjpruut Sjop te koppelen aan bestaande initiatieven vanuit Kansrijk van Start, zoals het Jonge Ouders Project (JOP), de Sjpruutcafés en het Ooievaarsmoedersproject (Alcander/JENS) en het Vraag het aan Sjpruut spreekuur (SCHUNCK).

Opening. De nieuwe winkel wordt gevestigd in Heerlen-Noord waar de behoefte het grootst is. Het is de bedoeling dat de winkel in september open gaat.

Foto Sjpruut groot Schunck

Geef een reactie