Hoofdmenu

Nina Meurders, FC Kerkrade-West ,,Zacht, terughoudend, eigenlijk wel lief, maar niet in het veld”

Ze is een familiemens, een meisje van de club, heeft een zacht karakter, is terughoudend, eigenlijk wel lief, naar eigen zeggen, om er dan aan toe te voegen: ,,Als ik op het veld sta zijn die eigenschappen niet meer van toepassing en wil ik nog maar één ding: dat is winnen.” We spraken met Nina Meurders, speelster, centraal achterin, van vijfdeklasser FC Kerkrade-West.

Nina Meurders, van 28 februari 1990, zij is werkzaam als assistent-bedrijfsleidster bij Jumper in Kerkrade, gelegen in het prachtige Parkstad Limburg Stadion, niet toevallig een adres voor diervoeding en andere dierbenodigdheden. Haar partner is Mark Reijnders, samen hebben zij een 4-jarige dochter, Fenna,

 

Het begin

Nina Meurders vertelt ons dat zij op 12-jarige leeftijd begon met voetballen. Zij zegt: ,,Jammer genoeg gingen daar eerst andere hobby’s aan vooraf. Jammer, omdat voetbal de sport bleek te zijn die echt bij mij past. Ik ben begonnen bij RKVV Heilust. Het begon aanvankelijk met voetbal op straat, met mijn buurjongens en klasgenoten. Op enig moment werd ik door mijn buurman Fred -die was toentertijd trainer van het D-jeugdelftal- gevraagd om een keer mee te komen doen. Dat vond ik toen super leuk en er werd gezegd dat ik er wel wat van kon. Toen ik vervolgens vast bij de D speelde werd ik ook steeds vaker gevraagd om mee te doen bij hogere jeugdelftallen. Daar zei ik natuurlijk geen ‘nee’ tegen.”

 

Het vervolg

Het begon dus allemaal bij de D-jeugd van Heilust. Maar hoe ging het verder? Nina vertelt: ,,Ik heb ook nog de C-jeugd doorlopen en toen kwam er een meisjesteam. Ik speelde in die periode samen met Karlijn (mijn huidige teamgenoot) en met Denise, bij de jongens. Wij vonden het wel heel vreemd en onwennig dat er op een bepaald moment een meisjesteam kwam. Achteraf heeft dat me wel gebracht naar waar ik nu sta. Na een aantal jaren bij Heilust te hebben gespeeld kwam er een fusie met FC Gracht. De nieuwe naam werd in eerste instantie HGC (Heilust Gracht Combinatie) Wat later kregen we de huidige naam FC Kerkrade–West (Fusie Club Kerkrade West).”

Hoogte-en dieptepunten

Nina Meurders is inmiddels 32 en mag met 20 jaar voetbalervaring  gerust als een routinier worden bestempeld. We komen te spreken over de hoogte- en dieptepunten die zijn in twee decennia heeft mogen c.q. moet meemaken. Haar relaas: ,,Als eerste wil ik benoemen dat mijn vader buiten mijn steun en toeverlaat tevens de trouwste supporter is die je je maar kunt bedenken. Hij is er altijd, in weer en wind!  Dan kan ik noemen het kampioenschap met de dames, wat alweer veel te lang geleden is. Eén opmerking is mij ook altijd bij gebleven, van Wiel Offermans, ook altijd een hele goede trainer geweest bij de jeugd. Hij riep altijd: ‘Nina in oranje’.

Als je me vraagt naar mijn dieptepunten, hoef ik niet lang na te denken. Dat zijn mijn enkelblessures. Daarnaast het jaar waarin het damesteam uit elkaar dreigde te vallen. Gelukkig werd dat voorkomen doordat we op het laatste moment met Chevremont samen gingen. Dat dreigende dieptepunt werd toen eigenlijk weer omgevormd tot een hoogtepuntt.”

 

Positie 

Op dit moment speelt Nina Meurders centraal achterin, samen met Jenny Muller. Dat is ook de positie die ze ambieert. Eerder, toen ze nog wat fitter was, speelde ze als centrale middenvelder. Als we haar vragen naar de beste spelers waar zij in haar voetballeven mee heeft gespeeld, komt de naam Jenny Muller ook weer op de proppen. Nina zegt dan namelijk: ,,Ik heb met een hoop goede speelsters mogen voetballen, maar als ik er eentje moet uitkiezen, dan is dat routinier Jenny Muller! Respect, en ik hoop dat we nog lang samen mogen voetballen.”

Dan vragen we om een zelftypering als speelster. Haar eerste reactie is meteen een rake, getuigend van zelfinzicht: ,,Ik moet het zeker niet van mijn loopvermogen en snelheid hebben.” Dan vervolgt zij met: ,,Maar ik mag ook zeggen, denk ik, dat ik wel een slimme speelster ben die tactisch heel sterk is en een goede traptechniek heeft. Tactiek vind ik trouwens best belangrijk. Het moet niet zo zijn dat je met z’n allen maar wat doelloos achter een bal aan rent.”

Trainers

Vele trainers zullen in het leven van Nina Meurders de revue zijn gepasseerd. Desgevraagd begint zij met: ,,Ik heb inderdaad veel trainers voorbij zien komen, het begon allemaal bij Fred Godschalk en Leo Hellebrekers, Niet vergeten mag ik ook mijn vader Mark Meurders, Wiel Godschalk en Bob Becholtz. Sinds ik bij de dames ben denk ik dan aan mijn partner Mark Reijnders. Een goede trainer, altijd in voor een grap, maar ook kritisch naar mij toe. Best wel eens lastig als je als koppel in de hoedanigheden van speler en trainer binnen een voetbalteam moet samenwerken. Ook Dave Muijen is een goede trainer, misschien in de toekomst nog opnieuw een keertje. Harry Klein is een uitstekende conditietrainer. Ook Marcel Laschet kan er wat van. Onze huidige trainers zijn Kurt van Wesemael en Rene Gramsma. Die mannen zijn we dank verschuldigd, want zij hebben het opgepakt toen de nood aan de man was en we geen trainer meer hadden.”

 

Behalve als speelster is Nina Meurders op dit moment niet op andere wijze actief binnen FC Kerkrade-West. Haar drukke privéleven staat dat niet toe. Eerder was zij wel actief, samen met haar vader en ploeggenote Desiree als trainster van de meiden. Bij FC Kerkrade-West voelt zij zich thuis. Dat blijkt als we vragen waarom ze nooit naar elders is vertrokken. Haar antwoord: ,,Dat ligt een beetje gevoelig. Ik heb er wel over nagedacht, maar ik ben een meisje van de club en Kerkrade-West voelt voor mij als ‘familie’. Ook mijn dochtertje heeft het hartstikke naar haar zin en is nu ook aan het voetballen bij de bambino’s. Dus er is nu zeker geen enkele reden meer om te verkassen. Voetballers dromen van een profclub. Daar is niets mis mee. Maar ik schep er nu genoegen in om de jeugd beter te laten voetballen en te zien hoe mijn dochter zich op het voetbalveld ontwikkelt.”

Seizoen 2021-2022

Het voetbalseizoen voor de vrouwen van FC Kerkrade-West is voorbij. De ploeg bleek uiteindelijk een laagvlier op de ranglijst te zijn. Nina Meurders, die naast voetballen graag met de 30+ meespeelt en heel graag naar Roda JC gaat, vertelt ons ter afsluiting dat jammer te vinden, te meer omdat er volgens haar veel meer kwaliteit in het team zit, wat er maar niet uitkomt bij de wedstrijden Wel is zij er trots op dat de laatste drie duels goede resultaten werden behaald en de ploeg er weer stond als een echt team.

Dat laatste is dan, zo schatten wij als redactie in, een mooie opsteker voor het volgende voetbalseizoen.

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno