Hoofdmenu

Zondag a.s. bij SV Langeberg Finale nacompetitie KVC Oranje-FC Geleen-Zuid

Het is op de kop af 10 jaar geleden. KVC Oranje  degradeerde in 2012 uit de tweede klasse. Dat gebeurde in de nacompetitie, tegen, jawel, FC Geleen-Zuid, destijds periodekampioen in de derde klasse B. Op donderdag 17 mei 2012 werd het in Bleijerheide 1-2 voor de rood-zwarten uit Geleen. Mitch Dullens tekende voor de 0-1 ruststand. Na de hervatting scoorde Etiënne Hellebrekers de 0-2, alvorens good-old René Kemmerling vanaf de penaltystip de 1-2 binnenschoot. In Geleen werd het drie dagen later 1-0. Opnieuw was Etiënne Hellebrekers trefzeker. Martijn Sangen, nu onze aanvoerder, was er destijds, als enige van de huidige selectie bij en zal er niet graag aan terugdenken.

FC Geleen-Zuid ging naar de finale, maar daarin bleek Vaesrade over twee duels te sterk. Net als KVC Oranje moest FC Geleen-Zuid dientengevolge in het seizoen 2012-2013 genoegen nemen met een plek in de derde klasse.

Nu zijn de rollen tussen FC Geleen-Zuid en KVC Oranje omgedraaid. In die zin dat de ploeg uit Geleen gedurende de afgelopen voetbaljaargang uitkwam in 2G, terwijl KVC Oranje in 3A haar kunsten vertoonde. Nu vecht FC Geleen-Zuid dus voor lijfsbehoud, terwijl KVC Oranje op promotie aast. Wie weet kunnen de rollen deze keer ook in sportief opzicht worden omgedraaid.

Over de krachtsverhoudingen valt weinig te zeggen. KVC Oranje heeft een regulier seizoen achter de rug waarin eigenlijk boven verwachting is gepresteerd. Men zit in een flow, die graag nog even doorgetrokken wordt. FC Geleen-Zuid daarentegen heeft moeten vechten tegen degradatie. Dat geeft een heel andere sfeer binnen een club. De laatste competitieoverwinning van de ploeg uit Geleen dateert van 8 april. Toen werd thuis met 4-0 gewonnen van Heer. Daarna volgden maar liefst 10 nederlagen op rij, het geen tot een vrije val op de ranglijst leidde en uiteindelijk tot een gedwongen deelname aan de nacompetitie om degradatie af te wenden. Daar staat tegenover dat men zich donderdag thuis tegen RKVVO met een overtuigende 4-1 zege voor deze finale wist te plaatsen.

KVC Oranje kende in de slotfase van de competitie een wisselvallige prestatiecurve. Even, één week in april 2022, was men koploper in 3A, maar uiteindelijk bleek Maastricht-West stabieler. Oranje-wit wisselde mooie overwinningen af met onnodig puntenverlies tegen de (vermeend) zwakke broeders in 3A.

Finales zijn altijd aparte wedstrijden, duels waarover weinig valt te voorspellen. ‘De bal is rond’ zullen we maar zeggen. Een dooddoener van jewelste, maar ook een waarheid als een koe.

Het duel tussen KVC Oranje en FC Geleen-Zuid zal plaatsvinden in sportpark In de Struiken in Brunssum, waar beide teams u graag welkom heten. En over welkom heten gesproken: het weer wordt zondag heerlijk, dus mensen, kom uw ploeg steunen. Zeker is in ieder geval dat na afloop aan één kant een feestje kan worden gebouwd.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno« (Vorig nieuwsbericht)