Hoofdmenu

Opvallende mix van disciplines met veel internationale topgezelschappen

Nieuwe titels van Cultura Nova 2022 in de verkoop!

Kom nazomeren bij de 31ste editie van festival Cultura Nova! Van 26 augustus tot en met 4 september zindert het weer van beeldend theater in alle hoeken en gaten van Parkstad Limburg. Dit grootste cultuurfestival van Limburg, met zijn bruisend festivalhart in Heerlen, heeft een neus voor wervelende voorstellingen waarin woorden van ondergeschikt belang zijn. Uit heel Europa weet Cultura Nova prachtige producties samen te brengen: van adembenemende fysieke prestaties en spectaculaire buitenproducties tot vernieuwende projecten op het gebied van installatiekunst, film, muziek, beeldende kunst en architectuur. Kaarten zijn vanaf dinsdag 21 juni 11.00 uur verkrijgbaar!

Veelbelovend programma met ruim 300 (!) voorstellingen
Ons team is inmiddels keihard aan het werk om alle voorbereidingen te treffen voor ruim 300 voorstellingen, concerten en andere presentaties in een mix van disciplines – variërend van muziek, theater, dans, circus en acrobatiek tot film en beeldende kunst. Een nieuwsbrief eerder maakten we de eerste voorstellingen en optredens van ons festival al bekend; van Machine de Cirque (CN), Gravity & Other Myths (AU), Yoann Bourgeois (FR), Willem de Bruin (NL), K’s Choice (BE) en Front Line Assembly + Die Krupps (CA/DE). Het programma is inmiddels flink uitgebreid, met onder andere circusvirtuoos David Dimitri (CH), een ode aan smalltalk van Hoge Fronten/ Lieke Benders (NL), een uitgebreide familieprogrammering, volop de ruimte voor jong talent en allerlei activiteiten in de stad. Kom nazomeren bij de 31ste editie van festival Cultura Nova!

Nieuwe generatie makers
Zoals jullie van Cultura Nova gewend zijn, biedt het festival jonge makers alle ruimte. Compagnie COVAR (BE) brengt met Café COVAR – #GMS en Nachtwaken niet één maar twee muziektheatervoorstellingen naar Heerlen; schrijver en theatermaker Merlijn Huntjens (NL) presenteert zijn allereerste chapbook aan het publiek met een live performance in het Royal Theater; PANDA (NL) leert Heerlenaren in Antifest 2 om te dealen met elke vorm van crisis én neemt hen mee de natuur in met de lancering van hun app De Natuurlijke Gids; studenten van het VISTA College (NL) presenteren onder leiding van theatermaker Dönci Bánki bewegingstheatervoorstelling Vervellen; VIA ZUID bezorgt wederom bijzondere projecten van jonge makers Celine Daemen (NL), Just van Bommel (NL), Laila Claessen (NL), Lieke van der Vegt (NL), Collectief King Sisters (NL) en Roshanak Morrowatian (IR).

In de stad…
Het programma staat weer bol van activiteiten zowel in het theater als op het festivalplein én op diverse locaties in de stad. Mike Kramer & Jan Sluijsmans (NL) brengen hun klankkunst ten gehore in de kelder van Outpoet. Daarnaast vindt in het Savelbergklooster het jaarlijkse (h)ear festival plaats en presenteert productiehuis Intro in Situ een pop-up-muziekpodium en een klankkunstexpositie. De jonge literaire talenten van Het Belangrijk Genootschap Met Een Nog Onduidelijke En Steeds Wisselende Maar Immer Literaire Inhoud (NL) nodigen tijdens Cultura Nova traditiegetrouw een bekende schrijver niet uit in Boekhandel van der Velden van Dam, met dit jaar als grote afwezige Carry Slee. Datzelfde Genootschap laat zich door de Keith Haring-tentoonstelling in SCHUNCK inspireren voor een reeks voordrachten. Picto (Benelux) en Greylight (NL) zijn dit jaar de aficionados van beeldende kunst tijdens ons festival, met respectievelijk een expositie in Boekhandel van der Velden van Dam en vlaggenparade What the Flag?! Blijf onze website en socials in de gaten houden voor alle actuele info.

Avonturen beleven met de klein(st)e bezoekers
Theater is voor alle leeftijden. Cultura Nova heeft ook dit jaar weer een uitgebreide familieprogrammering. 4Hoog (BE) brengt een onvergetelijke theaterbelevenis op een unieke locatie voor iedereen vanaf 3 jaar. Het Vlaamse jeugdtheatergezelschap speelt in STOK PAARD PRINS een sprookjesachtige en humoristische voorstelling over avonturen beleven, proberen, falen en opnieuw proberen. Of: klankknutsels die worden bestuurd van een afstand, door de kleine toeschouwers. Theater De Spiegel (BE) laat in ImpulZ de allerjongsten (1-4 jaar) aan de knoppen. In deze maffe creatie waarin van alles kan (en niets moet) is dan ook het samen creëren het uitgangspunt. En wat dacht je van LOOP (+4), de nieuwste voorstelling van Aracaladanza (SP). Deze hedendaagse dansvoorstelling begint zoals hij eindigt, namelijk met het applaus. Wat blijft er over na het applaus als het doek valt en het werklicht aan gaat?