Hoofdmenu

Math Dautzenberg voetbaltrainer ,,Vrouwen maken er na een overtreding niet zo’n drama van”

 

 

Math Dautzenberg is inmiddels 52, woont in Bocholtz, Natacha is zijn partner, de kinderen heten Rianne en Rick. In het dagelijks leven is Math werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee.  Sinds afgelopen seizoen staat hij als trainer aan het roer bij de vrouwen van Sportclub’25/Simpelveld. ,,Ik wordt omschreven als een optimistische en uitgesproken persoon. Durf direct te zeggen waar het op staat om dit vervolgens om te zetten naar iets positiefs. Altijd proberen om de dames naar een hoger niveau te tillen”, zo laat hij ons om te beginnen weten.

We gingen in gesprek.

Math Dautzenberg vertelt ons dat hij als 7-jarige begon met voetballen bij SV Simpelveld. Daar bleef hij tot zijn 22e. Hij maakte toen de overstap naar WDZ. Op dat moment startte hij ook als werknemer bij de Marechaussee, waardoor het voetbal op een wat lager pitje kwam te staan. Bij WDZ speelde hij daarom met vrienden op een wat lager niveau, in het derde elftal. Vervolgens maakt hij de overstap naar RKHBS in Heerlen, waar hij woonachtig was.

Trainer

RKHBS bleek ook de club te zijn waar zijn loopbaan als trainer een aanvang nam. Kinderen zijn vaak de aanleiding waarom pa voetbaltrainer wordt. Bij Math Dautzenberg was dat niet anders. Hij vertelt: ,,In die tijd ging mijn zoon Rick ook voetballen bij RKHBS. Zelf kwam ik steeds minder aan trainen en voetballen toen in verband met de wisseldiensten die ik draaide. Een en ander leidde ertoe dat ik jeugdtrainer werd bij RKHBS. Na anderhalf  seizoen wilde Rick naar Bekkerveld gaan, waar al zijn schoolvriendjes speelden. Ik werd gevraagd of ik het leuk vond om bij Bekkerveld jeugdtrainer te worden bij mijn zoon. Logisch gevolg: vanaf toen ben ik daar, samen met mijn maatje Coen Peters, de jongens gaan trainen. We hebben ze tot aan de JO-19 als oefenmeesters begeleid .”

Afgelopen seizoen stond Math Dautzenberg aan het roer bij de vrouwen van Sportclub’25/Simpelveld. De ploeg eindigde op een verdienstelijke twee plek in de vijfde klasse. Hij stond voor het eerst voor een groep vrouwen om training te geven. We vragen hoe dat bevalt. Math reageert: ,,Inderdaad, sinds afgelopen seizoen ben ik trainer bij Sportclub’25/Simpelveld, samen met mijn zwager Antoine Schokker. Het was even wennen om trainer van een damesteam te zijn, maar dat was van korte duur. Binnen korte tijd was het heel gewoon. Dat het een fusieteam betreft, daar heb ik nauwelijks iets van gemerkt. Dat komt waarschijnlijk ook doordat de dames al een paar jaar samen speelden.

Als je me vraagt om een vergelijking te maken tussen mannen- en vouwenvoetbal, dan zou ik dat als volgt kunnen samenvatten.

Bij Bekkerveld heb ik altijd met de jongens prestatief voetbal gespeeld, nu bij de dames is dat anders. Mijn ervaring is dat het verschil tussen mannen en vrouwen met name zit in het fysieke aspect. Daarbij valt me ook op dat vrouwen meer afwachtend zijn, als voorbeeld : mannen komen naar de training en beginnen zodra ze het veld opkomen gelijk tegen de bal te trappen en met elkaar te voetballen, de dames komen het veld  op en nemen een afwachtende houding aan. Zij willen gestuurd geworden, of in ieder geval aanwijzingen krijgen vooraleer ze beginnen. Verder valt iets anders op, best wel mooi trouwens, een voorbeeld voor de mannen wellicht. De vrouwen maken er na een overtreding niet zo’n drama van!”

Wat die laatste woorden van Math Dautzenberg betreft: wanneer je als toeschouwer langs de amateurvelden staat en weer eens met een fraaie ‘Schwalbe”, gevolgd door een hoop theater, wordt geconfronteerd, hoor je wel vaker dat de heren dat op TV van de profs als voorbeeld voorgeschoteld hebben gekregen. Maar als dat de aanleiding voor de gedragingen op de amateurvelden is, waarom doen vrouwen het dan niet, vragen wij ons als redactie af. Of kijken vrouwen niet naar profvoetbal op TV? Zal het toch niet aan liggen, of toch?

Doelstelling

Sportclub’25/Simpelveld eindigde in de competitie dus op een verdienstelijke tweede plaats, achter kampioen en buurvrouw WDZ. We vragen naar de transfers die er komen en de verwachtingen voor de voetbaljaargang 2022-2023. Trainer Math Dautzenberg legt de lat voor zijn meiden hoog. Hij geeft inzicht met de woorden: ,,De doelstelling voor het afgelopen seizoen was om proberen kampioen te worden. Helaas is dat niet gelukt en zijn we op een mooie tweede plaats geëindigd. De dames hebben een super prestatie neer gezet en daar mogen ze best trots op zijn.

Komend seizoen gaan we een nieuwe poging wagen om kampioen te worden. Onze selectie ziet één speelster vertrekken, in verband met haar werk in Eindhoven. Uit onze JO-17 schuift er eentje door naar de selectie, tot nu toe. Verder krijgen we er waarschijnlijk een speelster bij die in Duistland actief was. Ik verwacht zeker dat dit een kwaliteitsimpuls gaat geven.

Als je me naar mijn eigen ambities vraagt: ik wil vooral plezier hebben met de dames waar ik nu mee aan de slag ben. En hopelijk mogen we weer zo’n mooi seizoen beleven als het vorige.”

Het gesprek met Math Dautzenberg loopt ten einde. We hebben kunnen constateren dat Math, die nog aangeeft van wielrennen, Carnaval en samenzijn met vrienden te houden, zeker als het over hemzelf gaat geen stortvloed van woorden over ons uitstrooit. Bescheidenheid siert de mens, denken wij als redactie. En in Bocholtz zijn club en voetballende vrouwen gelukkig met de diensten van de trainer.

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno