Vaatspecialisten uit de hele wereld getraind tijdens European Vascular Course

Op 12, 13 en 14 juni zijn meer dan 1400 vaatspecialisten uit de hele wereld in het MECC om training te krijgen van experts in hun vakgebied. Onder meer vaatchirurgen, hartchirurgen, cardiologen, verpleegkundigen en zorgmanagers nemen deel aan workshops over alle onderwerpen rondom de bloedvaten. Tijdens dit 25e jubileum is er extra aandacht voor innovatie in het vakgebied.

De European Vascular Course (EVC) vond in 1997 voor het eerst plaats in Marseille, Frankrijk, op initiatief van prof. dr. Michaël Jacobs, momenteel hoogleraar chirurgie en hoofd van het Hart+Vaat Centrum in het Maastricht UMC+. Sinds 2009 organiseert hij het trainingscongres in het MECC in Maastricht.

Training is essentieel
Door wetenschappelijk onderzoek en innovatie ontwikkelt de zorg rondom bloedvaten razendsnel. Jacobs legt uit: ‘Het is dus zaak om professionals intensief te blijven trainen, zodat kennis up-to-date blijft en patiënten over de gehele wereld de best mogelijke zorg op het gebied van vaten kunnen krijgen. Daarom organiseren we meer dan 300 workshops, over thema’s als anatomie, diagnostiek, operatietechnieken en onderzoek. Ook organiseren we simulaties waarin medici zich de meest geavanceerde technieken eigen kunnen maken.’

In Maastricht
Naast de 25e editie van het trainingscongres is het de 14de editie in het MECC in Maastricht. Onlangs kwamen Jacobs en het MECC overeen dat het MECC in ieder geval tot en met 2026 de thuishaven blijft. Dat is belangrijk, volgens Jacobs: ‘De beste vaatspecialisten komen naar Maastricht om elkaar te inspireren en trainen, op een steenworp afstand van ons eigen Hart+Vaat Centrum. Dat maakt ons trots, niet in de laatste plaats omdat we ook onze eigen kennis en expertise op het gebied van complexe aorta-, vaattoegang en veneuze problematiek kunnen delen.

Innovatie
De deelnemers kunnen zo’n zes tot acht workshops volgen. Daarnaast zijn er lezingen én is er een grote markt waarin wetenschappers en startups innovaties presenteren die het vakgebied vooruit brengen. Eén van die innovaties is de ‘Digital Headmounted Microscope’ (DHM) van de Maastrichtse startup iMed Technology (www.i-medtech.nl). Mede-oprichter Jaap Heukelom: ‘De DHM is een zeer geavanceerde soort VR-bril met zoom camera’s, waarmee chirurgen gedurende een operatie in 3D én in zeer hoge kwaliteit allerlei beelden kunnen projecteren. Zo kunnen zij bijvoorbeeld weefsel zien, dat met het blote oog niet te zien is, om te voorkomen dat dit weefsel onnodig beschadigd raakt. Maar het is ook ideaal voor onderwijs: de DHM maakt het mogelijk dat studenten óók in 3D en hoge kwaliteit kunnen meekijken. Diverse chirurgen in het MUMC+ en daarbuiten maken er al gebruik van’. Tijdens de EVC kunnen deelnemers elk uur een simulatie van een bypassoperatie volgen en de toegevoegde waarde van de DHM ervaren.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie