Hoofdmenu

Roger Wijnen van voetbalschool Skills2day Een leven met de bal

Roger Wijnen is geboren op 10 juli 1974, drie dagen na de WK-finale tussen West-Duitsland en Nederland op 7 juli 1974 (2-1). Van die wedstrijd zal hij niets hebben meegekregen, een voetbaladept is hij niettemin geworden. Op 6-jarige leeftijd begon hij ermee, bij Limburgia. Nu is hij nog steeds actief, bij de veteranen van Langeberg. De bal blijft zijn aantrekkingskracht op hem behouden. Roger bezit  van de KNVB het  Uefa C Youth trainersdiploma. Tussen de bedrijven door werd hij techniektrainer in de onderbouw van Langeberg, en uiteindelijk werd begonnen met voetbalschool Skills2day . Het voetbalseizoen van Skills2day nadert ook weer zijn einde. We trainen nog door tot en met vrijdag 15 juli. Het nieuwe seizoen zullen wij weer gaan starten op 26 Augustus 2022. Op voorhand alvast: tijdens de zomervakantie, op 30 augustus, is een clinicdag op het complex van Olympia Schinveld.

 

In de maatschappij

Roger Wijnen is dus een echt voetbalmens. Maar er is ook de Roger, die in het dagelijks leven zijn weg gaat. Hij is sinds 5 jaar orderpicker groente en fruit bij Daily Fresh Food in Sittard-Geleen. Voordien was hij lange tijd bedrijfsleider bij Scapino. Daarnaast runt hij nu de eigen voetbalschool. Skills2day (later meer) en volgt hij zijn zoon Finn bij diens voetbalactiviteiten bij O16 van Fortuna Sittard waar dat maar even kan. ,,Niets mooier dan genieten van de kunsten van je eigen zoon”, laat Roger optekenen. In de winter gaat hij graag skiën, een mooie zomervakantie met lekker uit gaan eten ziet hij ook wel zitten.

De voetballer

We hebben al aangegeven dat Roger op 6-jarige leeftijd zijn voetballoopbaan startte. We laten hem zelf aan het woord over het verdere verloop. Roger, die is gehuwd met Wendy Geenen, steekt van wal: ,,Mijn voetballoopbaan begon toen ik 6 jaar was, inmiddels dus 40 jaar geleden. Op mijn 6e begon ik te voetballen bij sv Limburgia. Hier heb ik gevoetbald tot en met mijn 18e. Ik heb er alle jeugdelftallen doorlopen en in die periode werd ik geselecteerd voor proefwedstrijden van het toenmalige Limburgs elftal. Dat waren altijd weer leuke uitdagingen. We hadden ook een leuk elftal. Er mochten 4 jongens van Limburgia meedoen, onder wie Dennis van Bree (keeper) en Sjef Driessen. Bij de senioren mocht ik vervolgens meetrainen met de selectie. Ik kan mij Math Schaepkens, Thijs Hulshoff en Harm Posthuma als mijn trainers voor de geest halen. In die periode heb ik veel met het tweede elftal gevoetbald. De meest gedenkwaardige wedstrijd was Limburgia 2-Langeberg 1. Wij wonnen, met als gevolg dat het verliezende Langeberg een etentje door de neus werd geboord. Over Langeberg gesproken, daar ging ik naar toe toen Limburgia fuseerde met RKBSV. Ook bij Langeberg trainde en speelde ik met de selectie, ook in het eerste elftal. Later speelde ik nog in het derde en -ook nu nog- bij de veteranen. Twee jaar geleden mocht ik mijn 25-jarig jubileum vieren.”

Hoogte- en dieptepunten

Als je voetballers en andere sportmensen vraagt naar hun hoogte- en dieptepunten, dan zijn het meestal overwinningen en verliespartijen die de boventoon voeren in de diverse antwoorden. Maar, er is meer in het leven, ook in het geval van Roger Wijnen. Als hem wordt gevraagd naar zijn hoogtepunten, begint hij met: ,,Als ik kijk naar mijn privéleven, dan is dat de geboorte van mijn zoon.” Uitkomend op het sportieve vlak gaat hij verder met: ,,Ik ben kampioen geworden met het tweede elftal van Langeberg en het jaar erna promoveerde we direct weer. Dat is natuurlijk uniek en prachtig om mee te maken. Een dieptepunt was onze wedstrijd tegen Coriovallum. Clubicoon van Coriovallum, Rob Vaes, was mijn directe tegenstander. Ik moest voor het eerst als linksback spelen. Dat was ik dus niet gewend en ik maakte twee dure fouten. Eerst maakte ik een overtreding en later hands. Gevolg: twee penalty’s tegen en een rode kaart. Dat is balen uiteraard.”

Foto uit privé album van Roger Wijnen

De voetballer Roger Wijnen

Van voren naar achter. Zo kun je, qua posities, het verloop in het actieve voetballeven van Roger Wijnen in het kort samenvatten. Hij vertelt zelf over de voetballer die hij was: ,,ik was een snelle linksbuiten. met een goede voorzet. Hier trainde ik ook veel op. Vervolgens werd als linksback geposteerd. Ik moest eerst leren begrijpen hoe ik die nieuwe positie het beste kon invullen. Toen ik het eenmaal doorhad, met dank aan Math Arets, beleefde ik mooie wedstrijden en kon ik de hele linker kant bestrijken. Als ik kritisch naar mezelf kijk, heb ik er veel te weinig uitgehaald. Ik had verder kunnen komen. Maar, achteraf ben ik toch tevreden met wat ik heb bereikt en met wie ik heb mogen voetballen en trainen.”

Trainers

Dan vragen we naar zijn ervaringen met oefenmeesters die hij in zijn actieve voetballeven heeft ontmoet. De reactie van Roger Wijnen: ,,Het klinkt een beetje standaard, maar van alle trainers leer je een beetje. Zij hebben ervoor gezorgd dat mijn rugzak steeds verder gevuld werd en dat ik het spelletje steeds beter ging begrijpen. Als je me vraagt naar namen, dan schieten de volgende mij als eerste te binnen: Math Schaepkens, Harm Posthuma, Thijs Hulshoff, Jan Maassen, Rene Isenborghs, Theo van Hezik en Bert Isenborghs.’

Zelf het trainersvak in

Zoals wel vaker gebeurt worden voetballers later zelf trainer. Met onze gesprekspartner ging het niet anders, wel verder. Er werd een voetbalschool opgericht. Hoe ging dat allemaal in zijn werk, vragen wij ons af. Roger Wijnen legt uit: ,,Doordat mijn zoon al op jonge leeftijd ging voetballen werd ik gevraagd om trainer te worden. Dat vond ik gelijk erg leuk. Na een paar seizoenen kruisten de wegen van mijzelf en jeugdvriend Danny Stevelmans zich opnieuw. We gingen samen het team van onze zoons aan de slag en we werden steeds enthousiaster. Om ons heen zagen we ook dat er weinig getraind werd om kinderen beter te maken, maar vooral om te winnen. Na wat wikken en wegen besloten we toch vrij snel om een voetbalschool te starten. Dat is inmiddels 5 jaar geleden. Wekelijks bezoeken tussen  de 45 en 60 kinderen onze trainingen. Zowel kinderen die op amateurniveau spelen, als spelers van profclubs uit Nederland, België en Duitsland weten ons aardig te vinden. Wat begon met een klein wekelijks groepje is nu een aardige organisatie geworden. We trainen inmiddels twee keer per week en mogen mooie clinics geven bij  Limburgse amateurclubs. We doen ook kinderfeestjes, geven privétrainingen en werken mee aan bewegen op de basisschool.  En er komen ook nog volwassen spelers trainen. Steeds weer zijn er nieuwe uitdagingen.”

Doelstellingen

Een tipje van de sluier is al opgelicht. Roger heeft ons namelijk verteld dat hij kinderen betere voetballers wil laten worden. Winnen komt daarna vanzelf wel. Het heeft in ieder geval op jonge leeftijd niet de prioriteit. Over de doelstellingen van Skills2day: ,,Het streven van onze voetbalschool is dat we zoveel mogelijk kinderen aan het voetbal krijgen, dat ze in beweging zijn. Hierdoor kunnen ze zich bij ons ontwikkelen, beter worden dan ze al zijn, elk kind op zijn eigen niveau. Ieder kind bepaalt zijn eigen top. Voor de een is het einddoel topvoetballer te worden en voor de ander het eerste elftal van zijn eigen vereniging te halen. Het doel van Skills2day is het verbeteren van de technische vaardigheden in de breedste zin van het woord. Voetballen is niet alleen lekker ballen en ontspannen. Door onze training te volgen verbeter je je balvaardigheid, techniek, kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en sprongkracht. Ook besteden we aandacht aan de coördinatie . Doordat kinderen tegenwoordig veel meer gamen en minder buiten spelen is dat ook van belang. De bal staat echter centraal en daar gaat dan ook de meeste aandacht naar uit. Dan hebben we het niet over goocheltrucjes met de bal. De nadruk ligt vooral op de balbehandeling. De doelgroep bestaat uit jongens en meisjes in de leeftijd van 5 tot 15 jaar, die  bij een amateurclub of BVO voetballen. In de toekomst willen we ook met oudere jeugd en volwassenen gaan trainen.”

Clinics

Dan vertelt Roger Wijnen ons dat Skills2day Training & Clinics geeft bij clubs en scholen. Zo heeft men vrij recent of wat langer geleden een bezoek gebracht aan vv Amstenrade, sv Langeberg, BSV Limburiga, Olympia Schinveld, vv Hulsberg, vv De Leeuw, vv Neerbeek en vv Zwentibold. Als scholen werden De Mheijster en De Regenboog in Hoensbroek bezocht. Bezoeken aan scholen komen mede tot stand dankzij een goede samenwerking met ‘Heel Heerlen Beweegt’.  Ook is gemeente Brunssum al twee keer geholpen bij de organisatie van de grote sportdag voor basisscholen in die gemeente.

Foto uit privé album van Roger Wijnen

Foto uit privé album van Roger Wijnen

Verjaardagen

Ook verjaardagen worden bezocht en opgevrolijkt door Skills2day , zo staat te lezen op de website van de voetbalschool. Wat moeten we ons daarbij voorstellen, Roger? Zijn reactie: ,,We zijn ook gestart met het geven van verjaardagsfeestjes, met als thema voetbal. We zetten een zeer afwisselend programma klaar voor de jarige en de kids die op bezoek komen. De kids kunnen bijvoorbeeld schieten op een schotkrachtmeter en doen een leuke voetbalquiz met uitlopende vragen. Dus wil je een keer op een andere manier de verjaardag van je zoon of dochter beleven en er een andere wending aan geven, informeer dan bij ons wat de mogelijkheden zijn. Samen zorgen we er dan voor dat het een onvergetelijke voor de jarige en de gasten wordt.”

Vakantie en voetbal

In de aanhef hebben we er al melding van gemaakt. In augustus bezoekt Skliss2day voetbalclub Olympia Schinveld. Roger Wijnen: ,,De clinic vindt plaats op dinsdag 30 augustus van 10 tot 15 uur. Is je kind tussen de 5 en 15 jaar en wil het een leuke en leerzame voetbaldag beleven in de zomervakantie, dan kan hij/zij zich (laten) inschrijven op de site van Skills2day. Overigens, dat wil ik nog kwijt, Skills2day Training & Clinics is absoluut geen concurrent  van voetbalclubs, maar juist een aanvullende faciliteit.”

Foto´s uit privé album van Roger Wijnen en Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno