Van gemeentehuis naar een (t)huis voor de gemeenschap

Het voormalige gemeentehuis Ubach over Worms krijgt een nieuwe eigenaar en een nieuwe functie. In het monumentale pand realiseert Thuys B.V. een uniek horecaconcept. ‘Het wordt een (t)huis voor de gemeenschap, voor jong en oud’, licht de heer John Speck, directeur van Thuys, toe.

Wethouders Bart Smeets is heel blij met deze ontwikkeling: ‘De gemeente heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in het centrum van Ubach over Worms. De herinrichting Oude Markt verbeterde de kwaliteit van de openbare ruimte; nieuw ondernemerschap was mogelijk door een subsidieregeling die dit stimuleerde. Het gaf een enorme boost aan het centrum. Dit unieke horecaconcept maakt het plaatje af. Daarnaast blijft het monumentale karakter van het gemeentehuis behouden. Het wordt weer toegankelijk voor bewoners en bezoekers van Landgraaf. Het initiatief past daardoor uitstekend binnen de gemeentelijke ambities om erfgoed zichtbaar en beleefbaar te maken. De langdurige leegstand wordt opgelost en het risico op verder verval wordt daardoor weggenomen.

Het is de investering waard. Het monumentale pand was eigendom van woningcorporatie HEEMwonen. Het stond al geruime tijd te koop, maar het was moeilijk om voor dit monumentale kantoorpand een nieuwe bestemming te vinden. Thuys B.V. vond die bestemming en ontwikkelde plannen om hier een uniek horecaconcept te realiseren. Enthousiast over het initiatief was de gemeente Landgraaf bereid om hieraan medewerking te verlenen. De vraagprijs was wel een punt waar over gesproken moest worden. In goed overleg tussen Thuys, de gemeente Landgraaf én HEEMwonen is overeenstemming bereikt: HEEMwonen accepteerde een lagere opbrengst en de gemeente Landgraaf was bereid om € 60.000,- bij te dragen om dit project van de grond te krijgen.

De effecten van de eerdere investeringen die de gemeente deed in het centrum zijn duidelijk zichtbaar. Ubach over Worms heeft een bruisende kern waar ook nieuwe ondernemers, zelfs ten tijde van corona, zich graag vestigen. Mede daardoor is er nauwelijks nog sprake van leegstand.

Uniek horecaconcept maakt het een (t)huis voor de gemeenschap. Het voormalige gemeentehuis was een huis bestemd voor de gemeenschap. Het staat nu al enige jaren leeg. Dat doet een gebouw maar ook haar omgeving geen goed. Om het weer open te kunnen stellen voor het publiek introduceert Thuys een nieuw horecaconcept. Flexibel in functie en doelgroep. Ze mixen functies die bij elkaar passen. ‘Het bourgondische karakter van de streek moet je er kunnen proeven en beleven’, aldus de heer John Speck.

De basis voor de herbestemming is de horeca-functie. Het is de bedoeling om meerdere vormen van horeca aan te bieden. In het concept wordt de horeca flexibel ingezet: overdag een kleine kaart als in een moderne bistro (kleinschalig en laagdrempelig) en in de middag voor bijvoorbeeld high-tea/coffee voor kleine gezelschappen die dan plaatsnemen in de verschillende kamers die voorhanden zijn. Voor een kop koffie kun je de hele dag terecht in de ruime open hal van het gemeentehuis. Uiteraard worden de tuinen op mooie dagen ingezet als terras, al dan niet overdekt. De vrijdagmiddagborrel luidt het weekend in. Na een week zwaar werk even lekker ontspannen met een biertje of glas wijn. En ‘s avonds is het tijd voor het diner.  Het kamerorkest speelt zacht in de foyer, het licht gedimd, feestelijk en chique.

En hoe gaaf is het om in de monumentale raadzaal in het huwelijksbootje te stappen? Maak je eeuwige trouw kenbaar aan de wereld met een zoen op het balkon. Na de officiële gelegenheid nog even lekker na borrelen of de taart aansnijden in de tuin. Aan het begin van de avond dineren met gasten en ‘s avonds los gaan in de bar.

Het gemeentehuis is natuurlijk niet alleen geschikt voor dat huwelijksfeest. Het leent zich net zo makkelijk voor kleinere gelegenheden. Denk hierbij aan jubilea, verjaardagen, communie of een bedrijfsfeestje. Ook werk-gerelateerde bijeenkomsten kunnen hier georganiseerd worden.

Foto Gemeente Landgraaf

Geef een reactie