Landelijke erkenning voor Beweeg Bewust programma van Maastricht Sport

Het Beweeg Bewust programma van Maastricht Sport is deze maand landelijk erkend door de erkenningscommissie Sport en Bewegen. Deze onafhankelijke commissie beoordeelde het trainingstraject als een goed onderbouwde sportinterventie. Met het Beweeg Bewust programma worden jaarlijks 350 volwassenen Maastrichtenaren met een chronische ziekte gestimuleerd om te gaan sporten en bewegen. Na een 12-weeks trainingstraject begeleidt Maastricht Sport de deelnemers naar een regulier sport- en beweegaanbod. Van de deelnemers blijft 72 procent ook na een jaar sporten en bewegen.

Han Hoogma, manager van Maastricht Sport, is blij met de erkenning: “We wisten al dat het Beweeg Bewust programma succesvol was. Doordat het zorg en sport verbindt. Met maatwerk verlagen we de drempel voor chronisch zieken om te gaan bewegen. Maar we waren ook benieuwd naar de bevindingen van een onafhankelijke en deskundige commissie. We zijn blij met het oordeel en hopen dat dit programma ook voor andere gemeenten een blauwdruk kan zijn om de beweegdeelname bij deze doelgroep te verhogen”.

Beweeg Bewust is een op maat gemaakt sport- en beweegprogramma voor volwassenen met een chronische ziekte. Het is een samenwerking tussen artsen, fysiotherapeuten, leefstijlcoaches, Maastricht UMC+, het Beweeghuis en Maastricht Sport. Het doel van het programma is dat deelnemers een actievere leefstijl ontwikkelen en behouden.

Om mee te doen met Beweeg Bewust hebben deelnemers een verwijzing nodig van een arts. Het programma is in samenwerking met zorgverleners opgesteld en is kosteloos. Deelname start met een intakegesprek. Als uit de intake (en fysieke tests) blijkt dat deelnemers onvoldoende fysieke capaciteit bezitten, worden ze doorverwezen naar het trainingstraject. De deelnemers sporten vervolgens 12 weken onder begeleiding van een professional in een kleine groep, bestaande uit maximaal zes deelnemers. Na deze periode volgt een evaluatiegesprek, waarbij gekeken wordt naar de voortuitgang. Vervolgens worden deelnemers op maat begeleid naar regulier sport- en beweegaanbod.

De beoordelingscommissie vindt de samenwerking met zorgverleners een sterk punt van het programma. Ook is de commissie positief over de ruimte voor maatwerk en de soepele overdracht naar regulier sport- en beweegaanbod. 

Door deelnemers wordt het programma ook goed gewaardeerd. “Ik heb weer vertrouwen in mijn lichaam gekregen,” aldus fanatiek deelnemer Jan van Tol (70 jaar), die lijdt aan sarcoïdose, een zeldzame aandoening van het afweersysteem. “Mijn specialisten in het ziekenhuis raadden het me aan. Ik ben erg blij dat ik dit advies heb opgevolgd.”

Meer weten?

In de database sport- en beweeginterventies vindt u de beschrijving van de erkende interventie. Meer weten over hoe er wordt samengewerkt tussen zorg en sport in Maastricht? Lees dan dit praktijkvoorbeeld. Het hele verhaal van Jan van Tol lezen? Dat kan op Thuis in Maastricht.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

 

 

Geef een reactie