Fortuna Sittard speelt gelijk tegen Shakhtar Donetsk

Het oefenprogramma van Fortuna Sittard nadert zijn einde. De selectie van hoofdtrainer Sjors Ultee stond vrijdag twee maal tegenover Shakhtar Donetsk, waarbij om 16:00 uur werd afgetrapt door de reserves van beide ploegen: 2-0 nederlaag. In de tweede wedstrijd, om 18:30, stonden beide sterkste elftallen tegenover elkaar. In de hoofdwedstrijd werd met 3-3 gelijkgespeeld.

16:00 – SHAKHTAR DONETSK – FORTUNA SITTARD (2-0)

De reserves van Fortuna Sittard verschenen om 16:00 uur aan de aftrap voor de eerste wedstrijd. De geel-groenen hadden al vroeg op voorsprong kunnen komen, nadat de scheidsrechter na twaalf minuten naar de strafschopstip wees. Mika Peters werd naar de grond gewerkt. Sam Krawczyk nam plaats achter de bal, maar zag zijn inzet gekeerd worden. Enkele minuten later lag de bal er aan de andere kant wel in. Een vrijetrap werd buiten het bereik van doelman Ivor Pandur in het net gekruld: 1-0.

In het restant van de eerste helft bleef de ploeg uit Oekraïne de bovenliggende partij, zonder echt gevaarlijk te worden. Pandur hoefde nauwelijks in te grijpen op de pogingen van Shakhtar. In de slotfase van de eerste helft probeerde de ploeg van Ultee nog wel aan te zetten, al was dat niet voldoende. Hierdoor bleef de 1-0 ruststand op het scorebord staan.

In de tweede helft ging Fortuna Sittard voortvarend van start, zonder zichzelf te belonen. Kansen waren er onder meer voor Peters, Mike van Beijnen, Tunahan Tasci en Bryant Nieling. Doel troffen de pogingen echter niet. Na een uur spelen werd de marge verdubbeld. Shakhtar Donetsk kreeg een penalty na een overtreding van Pandur, de strafschop werd benut: 2-0. Na het tweede Oekraïne doelpunt was Fortuna niet meer bij machte om iets terug te doen.

18:30 – SHAKHTAR DONETSK – FORTUNA SITTARD (3-3)

Waar de kansen in het eerste treffen maar moeizaam tot stand kwamen, schoot Fortuna Sittard in de hoofdwedstrijd uit de startblokken. Tijjani Noslin gaf na vijf minuten al een waarschuwing met een gekrulde bal, net aan de verkeerde kant van de paal. Na twaalf minuten spelen drukte de aanvaller wel af. Op aangeven van Mats Seuntjens liet Noslin de doelman van dichtbij kansloos: 1-0. Drie minuten later deed Seuntjens zelf er nog een schepje bovenop door een vrijetrap achter de Shakhtar-goalie te leggen.

Een monsterscore leek in de maak, want ook in de minuten daarna bleef Fortuna Sittard gevaarlijk. Dit veranderde na ruim een half uur voetballen, op het moment dat Shakhtar de aansluitingstreffer maakt. De ploeg uit Donetsk raakte kort daarvoor al de lat, maar bracht na 35 minuten de spanning weer terug. Vlak voor de rust werd zelfs de gelijkmaker binnengelopen. Enigszins tegen de verhouding in werden de kleedkamers opgezocht met een gelijke stand.

In de tweede helft namen de Sittardenaren opnieuw het initiatief, al gebeurde dat niet met dezelfde energie als de wedstrijd werd geopend. De kansen die het opleverden waren onvoldoende om de defensie van Shakhtar echt aan het wankelen te brengen. Het waren de Oekraïners die desondanks op voorsprong kwamen: 3-2. Noslin zorgde drie minuten later, na 68 minuten voetballen, met zijn tweede treffer voor de gelijkmaker. Het scorebord hoefde na de 3-3 niet meer in actie te komen.