30 Handen helpen Nepal 2022 – Dag 6

????????????????????????????????????

Gisteravond tijdens de maaltijd kwamen Hugo en Teun heel enthousiast binnen over het dealtje dat zij hadden gesloten tijdens het kopen van een souvenir. De obers liepen net op dat moment langs en Teun checkte daarom, toen nog trots, bij de obers of hij een goede deal had gemaakt: 5500 roepie afgedongen tot 900 roepie. De jongens sloegen stijl achterover van verbijstering en pas na hun verhaal snapten wij dit volledig.

Deze stenen waren gratis te krijgen in de rivier in hun geboortedorp. Van het een kwam het ander en zo vertelden ze ons over hun dorp, waar een grote modderstroom bijna alle velden, verschillende huizen en de brug vernield heeft. In 2015 heeft de aardbeving al eens alle huizen vernield. In 2021 kwam de modderstroom. En Quinten, die geografie gestudeerd heeft, keek gebiologeerd toe: hij kon zien dat het vanuit geografisch oogpunt alles behalve slim was om daar te wonen, omdat dit niet de laatste modderstroom zou zijn, gezien de ligging van het dorp.

Aan de andere kant snappen wij allemaal ook dat deze mensen bijna niet anders kunnen, omdat juist langs de rivier de meest vruchtbare grond is voor de landbouw die hen reden van bestaan geeft. Ze kunnen dus niet meer doen dan hopen dat het heel lang duurt voordat er opnieuw zoveel regen valt dat er een modderstroom ontstaat. De beide jongens hebben daarnaast besloten om in het buitenland te gaan studeren, zodat zij hun ouders kunnen helpen. Zij weten dat zij de hoop van hun ouders zijn en het is voor hen erg frustrerend, omdat zij zien dat zij geen gelijke kansen krijgen. In Nepal krijg je bijvoorbeeld eerder een goede baan als je veel geld hebt.

En zo zijn er nog meer redenen die het lastig maken om hogerop te komen, ondanks dat je wel hersenen hebt. Daarnaast zijn er 125 kasten (een kaste is de maatschappelijke groep waarin je geboren wordt binnen het hindoeïsme) en 126 verschillende talen in Nepal en minstens zoveel verschillende gebruiken en gewoontes.

Ook dit maakt het lastig om uit je omgeving te ontsnappen en op zoek te gaan naar nieuwe kansen binnen Nepal. Als je dit verhaal gehoord hebt, snap je natuurlijk wat het voor hen moet zijn dat wij 900 roepie betalen voor een steen, die bij hen in het dorp gratis te krijgen is en ook nog uit een rivier die voor zoveel ellende gezorgd heeft. Beide jongens missen hun familie en wij zijn blij dat ze hun verhaal konden delen. Dit plaatst voor ons namelijk veel in perspectief. Dit zijn de verhalen die je klein en dankbaar laten voelen voor het leven dat wij kunnen leiden. En ook een beetje beschaamd, voor de consumptiemaatschappij waar wij in leven en aan meedoen. Wij delen dit verhaal dan ook graag met jullie, natuurlijk met toestemming van de jongens, die hartgrondig zeiden: “This should be known!”. Hieronder ter ondersteuning drie filmpjes van hun dorp: before – during – after de modderstroom!

Voor meer Lezen klik op deze link.

 

Geef een reactie