65 jarig huwelijkspaar Tibi en Juci Tuba Heksenberg-Heerlen       

Schriftelijke felicitaties van Koningspaar Willem Alexander en Maxima, Limburgs Gouverneur Emil Roemer en Heerlens burgemeester Roel Wever

Zaterdag 6 augustus jl vond binnen de familie Tuba wonende op de Hertstraat 20 in de Heerlense wijk Heksenberg een heel bijzondere gelegenheid plaats, welke terecht omschreven kan en mag worden als een niet al te vaak voorkomende gebeurtenis. Het betrof namelijk het 65 jarige huwelijk van Tibi (87) en Juci Tuba (85), welke huwelijksmijlpaal ook genoemd wordt als een briljanten huwelijk. Een 65-jarig huwelijk is immers een ontzettend grote mijlpaal in een relatie, maar ook in de samenleving. Dit gegeven werd dan ook met schriftelijke felicitaties benadrukt door Koningspaar Willem Alexander en Maxima, Limburgs Gouverneur Emil Roemer en Heerlens burgemeester Roel Wever.

Voor deze gelegenheid hadden de kinderen een feestelijk versierde aandoende tent geplaatst in de tuin van het briljanten huwelijkspaar waar het voor hen, kinderen, klein- en achterkleinkinderen goed toeven was om vervolgens op enig moment samen culinair te gaan genieten van een smakelijk etentje bij de plaatselijke Chinese zaak aan de Heerenweg.

Maar voor het zo ver was kreeg het briljanten huwelijkspaar nog fysiek bezoek van de eigenlijk nog “kersverse” Stadsdeelwethouder Heerlerheide Casper Gelderblom (27). Hij kwam\, in de functie van locoburgemeester, namens het College B&W en de gemeenteraad van Heerlen de gelukwensen overbrengen. Wellicht als saillant detail aangeven dat hij, onder het gegeven laat de auto maar staan waar hij staat, per fiets naar Heksenberg was gekomen. Bovendien had hij na zijn aanstelling aangegeven dat hij zelfs met de fiets naar Heerlerheide zou rijden. Dus kwam o.m. ook het bezoek aan het briljanten huwelijkspaar Tuba in Heksenberg alvast goed uit. Hoewel fietsen voor hem een passie is speelde wellicht nog een klein beetje wielerbevlogenheid van de afgelopen Tour de France en de Heerlense Franssen Franken ronde (v.h. Raboronde) ook hierbij nog een rol.

Uiteraard kwam de fietsende wethouder/locoburgemeester niet met lege handen naar Heksenberg. Integendeel zelfs, want een prachtige bloemenruiker viel de briljanten bruid Juci ten deel en bruidegom Tibi ontving een heel leuk (foto)- boekwerk met betrekking tot de 250 mooiste plekken van Heerlen. Overigens had Casper Gelderblom zorg gedragen dat hij de bloemen en het fotoboek niet met de fiets hoefde mee te brengen. Daar was een iemand anders voor gecharterd.

Uiteraard liet de wethouder/locoburgemeester Casper Gelderblom de aangeboden vla en koffie goed smaken. Daarmede was het toepasselijke “ijs” gebroken en ontspon zich een leuk gesprek tussen Casper Gelderblom en het briljanten huwelijkspaar. Ter sprake kwam o.m. het gegeven dat Tibi en Juci Tuba oorspronkelijk afkomstig zijn uit Hongarije en in 1956, als gevolg van de (neergeslagen)-opstand in 1956, weliswaar apart, naar het westen vluchtte. Ze kwamen vervolgens terecht in een klooster in Simpelveld waar ze zich per toeval kennen leerde en trouwde op 6 augustus 1957.in 1958 werd dochter Margit geboren en nadien ook de dochters Juci en Jolan. Uiteraard kwamen nadien kleinkinderen en achterkleinkinderen in de fam.Tuba. Briljanten bruidegom Tibi vond emplooi op de voormalige mijnzetel ON lll Heerlerheide.

De wethouder gaf vervolgens blijk dat hij in zijn studententijd ook betrokken was bij een studentenrondrit door een aantal Europese landen waaronder ook Hongarije en dientengevolge wist aangaande de geboorteplaats van echtpaar Tuba. Toeval of niet? Natuurlijk viel dit bij het briljanten echtpaar in goede aarde .Kortom, het was een gezellige viering bij de familie Tuba daar op de Heksenberg.

Foto’s: Callie Steijaert

Geef een reactie