Het Limburgse platteland nodigt met zijn groene velden, bossen en uitgestrekte heuvel-landschappen uit tot een mooie wandeling. De holle wegen tussen de landerijen, de wandelpaden langs maïsvelden, akkers en weiden met grazend vee vormen een uitgelezen gebied om een frisse neus te halen voor wandelaars en hun trouwe viervoeter. Zeker in de zomer en met de vakantie in het verschiet zoeken toeristen en Zuid-Limburgers zelf massaal het buitengebied op.
Voor de hond is het natuurlijk het mooist als hij vrij rond kan rennen, maar helaas kan dat niet overal. Honden spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van Neospora-infecties onder runderen. De parasiet Neospora caninum geldt wereldwijd als een belangrijke veroorzaker van abortus onder runderen, waarbij de vrucht in de baarmoeder wordt afgestoten. De hond fungeert als gastheer voor deze parasiet. De hond wordt er zelf niet ziek van, maar hij brengt het wel via zijn ontlasting over op runderen. Door het eten van gras of kuilvoer dat vervuild is met ontlasting van honden nestelt de parasiet zich in de koe en veroorzaakt dan het verwerpen van het ongeboren kalfje. Deze wetenschap leidt tot toenemende bezorgdheid bij rundveehouders.
De agrarische sector in Limburg staat buitengewoon positief tegenover recreatie en toerisme in het buitengebied en is graag bereid wandelaars en honden als gasten op de voetpaden langs hun weilanden te ontvangen, maar vraagt bij dezen wel dringend uw medewerking om het besmettingsgevaar bij koeien zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan voornamelijk door uw hond aan te lijnen en geen ontlasting achter te laten in en langs de weilanden en de hond zijn behoefte te laten doen in de wegberm of op andere plaatsen waar rundvee er niet mee in aanraking kan komen.
Wat kunt u doen?
✓ Honden in het buitengebied aanlijnen.
✓ Uitwerpselen opruimen in weilanden waar runderen lopen.
✓ Uitwerpselen opruimen in weilanden waar geen dieren lopen (gras wordt gemaaid en als voer gebruikt in de winter).
De Zuid-Limburgse rundveehouders danken u alvast voor uw medewerking.

 

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie