Opera Compact knalt met Der Freischütz!

Afgelopen weekend speelde Opera Compact in samenwerking met Het Productiehuis Valkenburg de laatste voorstelling van “Der Freischütz” op Kasteel Montfort. Daarmee kwam een einde aan een bijzondere tour langs openluchttheaters in Limburg (Valkenburg, Brunssum, Thorn en Kasteel Montfort) die meer dan 1500 bezoekers trok. Voor de helft van de openluchttheaters betekende dat een uitverkochte “zaal”. Openluchttheater Thorn sprak over Der Freischütz als “de topper van het seizoen!” en in Openluchttheater Valkenburg bezochten naast de vele reguliere bezoekers ook een grote groep asielzoekers op uitnodiging de voorstelling.

Zowel uitvoerenden als publiek spraken van een unieke belevenis. In Montfort zei een bezoeker: “Ik ben voor het eerst van mijn leven naar een opera geweest en dan ook nog gewoon hier in Montfort”. Ook voor de op alle locaties deelnemende lokale schutterijen was het volgens eigen zeggen een onvergetelijke ervaring. Fenna Ograjensek, zakelijk leider van Opera Compact: “Voor ons is de verbintenis met lokale schutterijen, professionals op opera-gebied en de hedendaagse bewerking voor blaasorkest van Jesse Passenier precies het soort voorstelling waar wij voor staan. Wij willen in, met en vanuit de regio betekenisvolle opera’s maken; artistiek op hoog niveau maar altijd met een Opera Compact twist. En dat heeft ons publiek gemerkt!” Ograjensek laat doorschemeren dat de toekomst meer van dit soort producties in petto heeft: “Zowel wijzelf als de theaters hebben uitgesproken dat dit naar meer smaakt.”

“Der Freischütz” viel ook op door de casting van oud-gedeputeerde Ger Koopmans in de rol van de duivel Samiel. Koopmans vond het een unieke ervaring om nu ook achter de schermen mee te kunnen kijken “en dan ook nog met zo’n leuk en gedreven team”. Komende vrijdag speelt Opera Compact nóg een laatste uit een reeks: “Het Ongehoorde Circus van de Stem” staat om 13:00 in het festival MAAS! op het Vrijthof in Maastricht.

Foto Sanne Linssen

 

Geef een reactie