Zwemcentrum In de Bende officieel geopend

Op de foto Wethouder Freed Janssen en locatie-manager Adriënne van de Laar openen de toegang tot de zwemzaal door een kurkenketting te ontknopen.

Zwemcentrum In de Bende in Landgraaf is vrijdag 9 september officieel geopend. Het nieuwe doelgroepenbad is al geruime tijd in gebruik, maar Covid beperkingen weerhielden de exploitant van de officiële opening met een feestelijk tintje.

Gadegeslagen door burgemeester Richard de Boer, de wethouders Alex Schiffelers en Bart Smeets en een zeventigtal genodigden, openden wethouder Freed Janssen, portefeuillehouder Sport en Bewegen, en locatie-manager Adriënne van de Laar de toegang tot de zwemzaal door een uit zwemkurken bestaande ketting te ontknopen, die de toegang blokkeerde. Nadat de aanwezige gasten hen gevolgd waren, konden ze genieten van een imponerende demonstratie van de afdeling synchroonzwemmen van Zwemsport Parkstad. De demonstratie toonde de ontwikkeling van beginnende beoefenaars tot absolute top.

Aan de opening en demonstratie gingen enkele korte toespraken door de exploitant, de wethouder met portefeuille Sport en Bewegen en leden van het bouwteam vooraf en bood Technisch Bureau Hermans na afloop van de demo een rondleiding aan in de technische ruimtes, waar het voor zwembaden uniek energie-neutraal beheer minutieus wordt aangestuurd en gecontroleerd.

Wethouder Janssen maakte ook van de gelegenheid gebruik naast zijn complimenten aan het team, de beide dienst-oudste werknemers van exploitant Sportbedrijf Landgraaf BV, Miryam Mommertz-Mulders (als zwemonderwijzer in dienst vanaf 1978) en Anita Jongen-Erkens (als zwemonderwijzer in dienst vanaf 1980) extra in het zonnetje te zetten.

Directie-bestuur van Sportbedrijf Landgraaf BV (Jan Balk en Martin Franken) en Raad van Commissarissen (Math Gulpers, Joep Eijck, Jo van Vlodrop en diens opvolger John Frischen) verrasten op hun beurt de gemeente die in 2022 precies 40 jaar bestaat. Ze ontstond in 1982 door een gemeentelijke herindeling. De exploitant had de gelegenheid aangegrepen een duik te nemen in de 40jarige zwemgeschiedenis van de gemeente Landgraaf. Dat leidde tot een uniek magazine met als titel “40 jaar zwemmen in Landgraaf, een terugblik”. Het beschrijft als hommage aan de gemeente in woord en beeld de faciliteiten die de gemeente zwemliefhebbers bood en biedt.

De eerste exemplaren werden door de leden van directie-bestuur en Raad van Commissarissen overhandigd aan de genoemde aanwezige leden van het gemeentebestuur Landgraaf, aan gemeentesecretaris Hans Rijvers, aan gemeentedirecteur Erwin Debie en aan afdelingshoofd Maatschappelijke Ontwikkeling Chris Goffin. Vervolgens ontvingen ook de andere genodigden een exemplaar.                                                                                                                                                        Voor velen, dat bleek meteen, vormt het bladeren, lezen van teksten en bekijken van foto’s en films (de laatste via QR codes) een AHA Erlebnis dat het gevoel oproept van “o ja, weet je nog …”.

Ook voor de gebruikers (in goeden doen zijn dat er ongeveer 900 per week) ligt volgende week een exemplaar gereed.

Tot slot was er voor de genodigden nog ruimte voor een gezellig uurtje napraten onder het genot van een hapje en een drankje. Al met al kan men terugkijken op een zeer geslaagde officiële opening van een hypermodern zwemcentrum In de Bende.

Foto exploitant Sportbedrijf Landgraaf BV/Jean Franssen Fotografie

Geef een reactie