Wijnseizoen compleet met lancering achtste Route des Vins

Op de foto v.l.n.r. Sven Kools van Visit Zuid-Limburg, Arno Dols van Wijngaard Fort Sanderbout, Ivo Jansen van Gemeente Sittard-Geleen, Anya Niewierra van Visit Zuid-Limburg, Yvonne Salvino van Gemeente Sittard-Geleen, Peter van Sloun van Domaine de Winteraecke & Wijnhandel van Berkum, Rosanne van Hoolwerff van Centrummangement Sittard en Hub Wackers van Wijngoed Wanenberg.

 Sittard ken je waarschijnlijk vooral van de historische markt, Toon Hermans en het Oktoberfeest. Maar wist je dat er in en rondom Sittard ook wijngaarden liggen? Deze kun je vanaf nu ontdekken met de zojuist gelanceerde gloednieuwe wijnwandeling langs drie wijngoederen in en rondom Sittard: de nieuwe Route des Vins Sittard. Beleef de wandeling bijvoorbeeld tijdens de Open Wijngaarddagen. De wijnroute verdient een plek in het rijtje van de zeven reeds bestaande wijnwandelingen in Wahlwiller-Eys, Noorbeek, Winthagen, Ubachsberg, Meerssen, Berg en Terblijt – Houthem St. Gerlach en Vijlen-Holset. De populariteit van de wijnroutes benadrukt dat het wijntoerisme een vorm van vrijetijdsbesteding is, die sterk in de lift zit in wijnregio Zuid-Limburg.

Route des Vins Sittard. De wijnbouw in Sittard-Geleen is bijzonder te noemen. Zo ligt er direct naast het historische centrum van Sittard tegenover het voormalig bastion Fort Sanderbout, de gelijknamige wijngaard waarbij de wortels van de druivenranken hun voeding halen uit de eeuwenoude schootsvelden. De ongeveer 10 km lange Route des Vins Sittard voert ook langs de wijngaarden van wijngenootschappen St. Rosa en Notre Reine. Deze bevinden zich in Windraak en rondom de Wanenberg. Onderweg geniet je van de gezelligheid op de historische Markt, beklim je de Kollenberg met bovenop de mooie Sint Rosakapel en kom je tot rust in de natuur van het Geleenbeekdal en het gerenoveerde Stadspark in Sittard. Langs de route, die bewust een lengte heeft van ongeveer tien kilometer zodat de looptijd rond de twee uur is, kun je bij verschillende horecagelegenheden stoppen om te genieten van een glaasje wijn van eigen bodem. De routebrochure kan gratis worden verkregen bij alle Visit Zuid-Limburg Shops. De route is ook online beschikbaar, waar de route live kan worden genavigeerd of gedownload.

“Sittard heeft op toeristisch gebied veel te bieden. Met deze Route des Vins kunnen we onze streekproducten promoten. En als vanzelfsprekend zorgt dit voor extra consumenten naar onze winkels en restaurants. Wandelen, genieten, winkelen en consumeren,” aldus een enthousiaste wethouder Yvonne Salvino-Meijer die in Sittard-Geleen vrijetijdseconomie in haar portefeuille heeft.

Open Wijngaarddagen

Tip: Bezoek de Open Wijngaarddagen op 17 en/of 18 september tijdens het wandelen van de Route des Vins Sittard. Je bent hier van harte welkom bij verschillende wijndomeinen, die hun deuren speciaal voor jou openen. Er is een eenvoudige ontvangst in de wijngaarden, waarbij je de wijnen kunt proeven en vragen kunt stellen over het wijnproces. Of bezoek andere belevingen en proeverijen tijdens de Limburgse Wijnweek 2022 van 17 t/m 25 september.

Wijnregio Zuid-Limburg. Met steeds meer wijngaarden die uit de grond ‘schieten’, wijnboeren die internationaal prijswinnende wijnen leveren én een Beschermde Oorsprong Benaming (BOB) springt Zuid-Limburg steeds meer in het oog als wijnregio. De combinatie van rijke bodems, de vele hellingen én het ambacht van de wijnbouwer maken de regio uniek ten opzichte van andere regio’s in Nederland. Het thema wijn is sterk verbonden met het DNA van onze regio. Ook gemeenten stellen het thema als steeds hogere prioriteit in hun toeristische visie waardoor de wijnroutes volop in ontwikkeling zijn om zodoende het kwalitatief hoogwaardig toerisme te bevorderen.

Deze route komt uit de hand van Visit Zuid-Limburg in samenwerking met Stadslab Sittard-Geleen (o.a. Gemeente Sittard-Geleen, Centrummanagement Sittard, Van Berkum Wijnen en de deelnemende wijngaarden).

Voor meer informatie: wijnregiozuidlimburg.nl

Foto Visit Zuid-Limburg

Geef een reactie