Hoofdmenu

lezing Rode Beek bij IVN Kerkrade

Op dinsdag 11 oktober verzorgt Herman Langen voor IVN Kerkrade een lezing over de Roode Beek. De Roode Beek is de enige Nederlandse beek met een natuurlijke bovenloop.

Vanuit diverse bronnen in de Brunssummerheide welt het zuivere, ietwat zure water op en stroomt langs het strandbad. Langs haar oever bloeit de Kleine zonnedauw. Door een elzenbroekbos stroomt de beek verder naar de voormalige manege Brunssummerheide. Daarna duikt ze onder de Rimburgerweg door en stroomt langs de rand van de steenberg van de Staatsmijn Hendrik.

Tot enige jaren geleden was de beek hier nog overkluisd, maar nu kan ze weer bovengronds meanderen. De beek bereikt het Schutterspark waar kleine hangveentjes met Beenbreek en Gewone dophei liggen. Daarna vervolgt ze haar weg in de richting van Schinveld. Hier stroomt ze door extensieve graslanden. Ze passeert Wildpark Gangelt en Etzenrade. Via Susteren stroomt ze in de richting van Millen waar ze in de Vloedgraaf uitmondt.
Deze gratis toegankelijke lezing start om 20.00 uur in het Sjevemethoes, Sint-Pieterstraat 3 te Kerkrade-Chevremont.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno