Sinds 4 juli ving de gemeente mensen in nood op in sporthal Rolduc. Tot 31 augustus hebben we aan circa 600 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk onderdak kunnen bieden op de doorstroomlocatie sporthal Rolduc. Daarna werd de sporthal Rolduc ingezet als crisisnoodopvanglocatie voor 80 asielzoekers uit het aanmeldcentrum in Ter Apel. Zoals afgesproken is de noodopvanglocatie per 1 oktober gesloten om weer plaats te maken voor de sportverenigingen en het onderwijs. Naar verwachting is de locatie in de derde week van oktober weer volledig beschikbaar.

Het verblijf van de vluchtelingen uit Oekraïne en asielzoekers uit Ter Apel is goed verlopen. Er zijn vele activiteiten ondernomen met de beide groepen, zoals bezoeken aan attracties en bezienswaardigheden in de omgeving. De vluchtelingen uit Oekraïne verbleven telkens slechts enkele dagen in de noodopvang en werden succesvol begeleid naar tijdelijke woonruimte in de regio. De asielzoekers verbleven de hele maand september op de locatie. Zij zijn de tijd goed doorgekomen aan de hand van een dagprogramma, bestaande uit onder meer taallessen, werkzaamheden in de openbare ruimte, sportactiviteiten en bezoeken aan attracties.

Wethouder John Roland: “De mensen kwamen tot rust en voelden zich veilig en welkom in onze noodopvang. Op onze organisatie legde het een grote druk, maar het was een waardevolle taak om uit te voeren. We zijn alle betrokken medewerkers enorm dankbaar voor hun inzet in deze periode.”

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno