Gesprek met Jelle Hendrix, zijnde maatschappelijk werker/jeugdzorgwerker,

Intro: t.b.v. van het verzorgen van een promotioneel artikel, c.q. interview, over de persoon Jelle Hendrix, zijnde maatschappelijk werker/jeugdzorgwerker, heeft de redactie hiertoe een aantal vragen samengesteld.

Stel je even zelf voor. Wie is Jelle Hendrix, getrouwd, verloofd, kinderen?

“Mijn naam is Jelle Hendrix, geboren als tweede (eerste van een tweeling) op 12 juni 1990 in een gezin van uiteindelijk 4 kinderen. Vlak na de geboorte is helaas mijn tweelingbroertje overleden. Opgegroeid in Voerendaal. Ondanks sterfte tweelingbroertje een redelijk onbezonnen jeugd gehad. Uiteindelijk via verschillende mbo-opleidingen een hbo-opleiding afgerond en nu werkzaam als maatschappelijk werker in mijn eigen bedrijf. Ondertussen al 2,5 jaar gelukkig getrouwd met Jasmijn en sinds 1 juli papa van Laurens”.

Wat zijn jouw sterke eigenschappen?

“Mijn sterke eigenschappen zijn: sociaal, analytisch, geduldig en ik kan goed koken, als ik tenminste mijn vrouw mag geloven”. (Redactionele toevoeging: waarom niet heer Jelle?).

Wat inspireert jou?

“Alle verhalen in mijn werk. Veel mensen die enorme persoonlijke prestaties leveren ondanks de diepe dalen waarin sommige verkeren. Daarnaast ook hoe mijn ouders zijn omgegaan met de tegenslagen die zij voor hun kiezen hebben gehad.

Ik zie veel mensen die ondanks deze moeilijkheden, niet opgeven. Als die mensen uiteindelijk alles kunnen en zich daar dan100% voor inzetten waarom zou ik dat dan niet kunnen?”.

Op welke persoonlijke prestatie ben je het trotst?

“Uiteindelijk dat ik mijn hbo-diploma heb gehaald. Vanaf de basisschool altijd te horen gekregen dat dit er nooit in zou zitten en nu werk ik op dat niveau en dat zelfs in mijn eigen bedrijf”.

Wat is het mooiste moment dat je hebt meegemaakt?

“Dit klinkt heel cliché maar de geboorte van mijn zoon is wel echt het mooiste moment in mijn leven”.

Beroep?

“Maatschappelijk werker”

Wat betekent: “ D’r sjtieger zurg” dat is uw bedrijf?

“De benaming D’r sjtieger was ook in de vroegere Limburgse mijnindustrie de dialect aanduiding voor de functie van mijnopzichter ofwel als zijnde de leidinggevende ondergronds. Overigens vielen de diverse ondergrondse afdelingen/pijlers onder de verantwoording van D’r sjtieger/opzichter. Bij het zoeken naar een bedrijfsnaam vond ik het persoonlijk belangrijk om iets van het Limburgse mijnverleden terug te laten komen. Als echte Limburgse jongen vind ik dat dit een belangrijk moment is in de moderne geschiedenis van de streek en hier mag men meer trots op zijn.

 

Vanuit het maatschappelijk werk zag ik raakvlakken met D’r sjtieger. Samen met de mensen wil ik ervoor zorgen dat ze dingen leren en in sommige gevallen weer uit hun eigen diepe put komen. De verhalen over het kameraadschap van de koempels wil ik hierbij gebruiken. Uiteindelijk kan ik mensen niet een kant en klaar boekje geven waarin staat hoe we het gaan doen. Iedere casus is maatwerk en hierbij heb ik de hulp van de mensen erg hard nodig”.

Ben je tevreden over de keuzes die je hebt gemaakt?

“Net zoals iedereen zijn er dingen die ik achteraf misschien heel anders had willen doen in het verleden. Maar deze dingen hebben mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben en die persoon zou ik niet willen veranderen”.

Wat voor projecten verricht jouw bedrijf?

“Eigenlijk alles wat je je kunt bedenken binnen het maatschappelijk werk. Als voorbeeld ondersteun ik mensen naar iets meer zelfstandigheid, een zinvolle dag invulling. Ik fungeer als back-up bij het zelfstandig uitvoeren van taken. Verder ondersteun ik een bedrijf in twee teams administratief vlak en in een van die teams heb ik daarnaast ook geholpen met hoe om te gaan met een interne veranderingen. Heel divers dus”.

Welke oplossingen bied jij aan jou klanten?

“Dit zijn geen kant en klare oplossingen. Bij iedere klant kijk ik wat de behoeftes zijn en wat ik hierin kan bieden. Het is ook al eens voorgekomen dat ik na een gesprek met mensen niet de juiste persoon bleek te zijn om hen te ondersteunen. Dit heb ik dan ook uitgelegd en hen geholpen door een plek te benoemen waar ze misschien wel de juiste ondersteuning konden krijgen”.

Wat is u dienstverlening en wat kan de cliënt van u verwachten?

“Het belangrijkste in mijn werkveld vind ik eerlijkheid. Ik ben er niet om zoveel mogelijk geld te verdienen. In het maatschappelijk werk kun je niet werken vanuit een relatie met mensen als je niet eerlijk bent. Eerlijk zijn kan natuurlijk op veel manieren. Dus ook dit wordt afgestemd op de persoon die bij me komt”.

Wat motiveert jou om iedere dag weer met bevlogenheid aan het werk te zijn?

“De stappen die mensen zetten. Klein of groot maakt mij niet uit. Soms is zelfs stilstaan vooruitgang. Dit omdat voor iemand die continu achteruitgaat het betekend dat ze eens niet achteruitgaan. Een pas op de plek is vaak zelfs erg belangrijk om weer te waarderen wat je allemaal hebt. Uiteraard is mijn zoontje ook echt een motivatie. Door mijn werk hoop ik ook zijn toekomstige wereld iets mooier te maken”.

Geef ook een definitie wat goede zorg is?

“Voor mij betekent goede zorg dat zorg op individueel niveau is afgestemd. Wat mensen zelf nodig hebben. Niet wat iemand achter een bureau vindt dat mensen nodig hebben. Uiteraard heb je in hier in Nederland wel mee te maken. Maar zo persoonlijk mogelijk en vanuit de relatie met de mensen tegenover je zo zorg leveren. Ik denk dat vanuit aandacht de mooiste dingen gebeuren”

Zoals bekend ben je lid van de beroepsregister SKJ. Waarom?

“Als jeugdzorgwerker ben je dit ook verplicht voor opdrachten vanuit gemeentes. Echter zorgt een SKJ-registratie er ook voor dat je alert blijft in je werk. Hierdoor kan je zelf op zoek gaan naar een manier om verder te professionaliseren en uiteindelijk daarmee meer tools krijgt om mensen te helpen”.

Als zorgbegeleider begeleid uw zorg van cliënten?

“Zolang het binnen het maatschappelijk werk valt doe ik alles wat mensen nodig hebben”.

Zorg in werk en inkomen: zou je hierover specifiek het een en ander kunnen vertellen?

“Vaak zitten achter de problemen waar mensen in eerste instantie mee komen ook andere problemen. Een voorbeeld hiervan is geen inzicht in je eigen financiën. Door ook hierop in te gaan krijgen mensen vaak meer inzicht en dus ook meer rust. Deze rust levert vaak op dat mensen ook meer ruimte hebben om met andere situaties om te gaan”.

Tenslotte: waar zie je jezelf over 5 jaar?

“Over 5 jaar zie ik mezelf nog met net zoveel plezier dit werk doen als nu. Mocht het bedrijf enorm veel vraag krijgen zou het een idee zijn om mensen in dienst te nemen zodat ik zelf ook iets minder kan werken om dan meer tijd met mijn gezin door te brengen.

De ultieme droom blijft nog altijd om een kinderopvang te starten op een locatie waar ook kleine boerderijdieren zoals geitjes, kippen, eendjes en varkentjes rondlopen. Zodat kinderen kunnen genieten van de leuke dingen die deze beestjes met zich meebrengen en alle voordelen die kinderen op jonge leeftijd hebben met lekker buiten kunnen spelen”.

Redactie ParkstadActueel, dankt je, middels deze redacteur, van harte voor de oprechte beantwoording van de gestelde vragen. Verder toegevoegd de onderstreping dat eens je ultieme droom over het starten van een kinderopvang werkelijkheid zal worden. Het zij je gegund.

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie