Besluit van lokale driehoek: geen uitpubliek bij wedstrijden van Roda JC

De lokale driehoek (bestaande uit politie, Openbaar Ministerie en burgemeester) heeft gisteren besloten de komende drie wedstrijden geen uitsupporters toe te laten in het Parkstad Limburg Stadion bij de thuiswedstrijden van Roda JC. De maatregel geldt vooralsnog tot aan de voetbalwedstrijd van Roda JC op 11 december tegen Heracles Almelo en is het gevolg van een aantal ernstige ongeregeldheden waarbij een klein deel van de aanhang van Roda JC betrokken is.

De ‘time-out’ is voornamelijk bedoeld om de groep Roda JC-aanhangers die zich de afgelopen weken diverse keren schuldig heeft gemaakt aan geweld en extreme vormen van agressie in beeld te krijgen en (multidisciplinair) aan te pakken.

Grote impact. Om hiervoor te zorgen gaan politie en justitie de komende weken de hoogste prioriteit geven aan het identificeren van de groep die zich heeft misdragen. Burgemeester Petra Dassen-Housen: “We realiseren ons ten zeerste dat het besluit dat we hebben genomen grote impact heeft. Wat er de afgelopen weken is gebeurd, is echter zorgwekkend en onacceptabel. Een voetbalwedstrijd hoort plaats te vinden in een sportieve sfeer en in een veilige omgeving. Die veiligheid kunnen wij op dit moment niet garanderen.”

Krachtig signaal. De autoriteiten willen met de genomen maatregel voorkomen dat de situatie nog verder escaleert. Burgemeester Dassen: “Ook willen we hiermee een krachtig signaal afgeven richting de samenleving dat geweld rond voetbalwedstrijden niet getolereerd wordt. Alleen door de groep die verantwoordelijk is voor deze ongeregeldheden op te sporen en aan te pakken, hopen we dit geweld uiteindelijk definitief een halt toe te roepen.”

Nadrukkelijke oproep. Burgemeester Dassen doet een nadrukkelijke oproep aan iedereen die eraan kan bijdragen de groep raddraaiers te identificeren, om dit te melden bij Roda JC of bij politie. Dit kan eventueel anoniem. “Het helpt ons om zo snel mogelijk weer terug te keren naar een situatie waarin we met zijn allen weer van het voetbal kunnen genieten zoals het bedoeld is.”

Roda JC steunt het aanpakken van de relschoppers. De club hoopt op die manier te bereiken dat de goeden uiteindelijk niet onder de kwaden lijden.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie