Martin Gjoleka (RWTH Aken) wint 32e Euregionale Prijs voor Architectuur

Op de foto Martin Gjoleka (RWTH Aachen)

Op 15 oktober is voor de 32e keer de Euregionale Prijs voor Architectuur uitgereikt. De eerste prijs ging naar Martin Gjoleka (RWTH Aachen) voor zijn project ‘Unzeitgemässe Betrachtungen’. 

De Euregionale Architectuur Prijs is een initiatief van SCHUNCK, centrum voor kunst, architectuur en cultuur in Heerlen (NL). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerproject van de vijf architectuurfaculteiten in de steden Hasselt, Luik, Maastricht en Aken. De jury voor de 32e editie bestond uit Pieter Bedaux, Caroline Lateur, Johnny Leya en het voorzittersteam Judith Reitz en Jerome Paumen.

Eerste prijs voor Unzeitgemässe Betrachtungen
De eerste prijs (€2.500) ging naar Martin Gjoleka (RWTH Aachen) voor zijn project ‘Unzeitgemässe Betrachtungen. Volgens de jury behoeft dit project een diepe, uitgebreide beschouwing; met name de bijbehorende film waarin hyperrealistische afbeeldingen ons verleiden om deel te nemen aan een overgecontroleerde werkelijkheid. Het werk biedt een diepe reflectie op onze westerse burgermaatschappij en een stuk tijdsontwerp dat onze blik opent voor wat een architect kan zijn en doen. De jury prijst dit project om zijn moedige en geslaagde experiment, waarin poëzie en kritiek samenkomen in een compleet, betekenisvol werk.

Tweede prijs voor IACOBUS SANDWICH
De tweede prijs (1.250 euro) ging naar Alexander Collette, Xavier De Lanève en Adrien Vanwerst (ULG Luik) voor het project ‘IACOBUS SANDWICH’. Dit project integreert een museum, een bibliotheek, een bar, co-working spaces en andere gemeenschapsfuncties binnen zijn stedelijke context. De architecturale en ruimtelijke interventies worden helder gecommuniceerd en vallen betekenisvol samen met de bestaande omgeving. De speelse, briljante metafoor van de ‘sandwich’ verwijst de jury naar het ruimtelijke en flexibele ontwerp van het museum, met haar opeenstapeling van functies en looproutes. Door de nuchtere presentatie en uitgewerkte detaillering, in combinatie met een pakkende oprechtheid, past het ontwerp overtuigend in de stedelijke context.

Derde prijs voor Het alle wateren badhuis
Dasha Murashkina van de gastuniversiteit Academy of Architecture Maastricht won de derde prijs (500 euro) voor haar project ‘Het alle wateren badhuis’, een zeer rustig en sereen project waarin baden, contemplatieve architectuur, cinematografie en poëtische sferen samenkomen. De jury bediscussieerde verscheidene malen de keuze voor een bestaande kerk als bouwlocatie. Het lef om in zo’n gebouw te interveniëren en het tot een minimum te ontmantelen, daarbij een soort van ruïne creërend, wordt door de jury gewaardeerd, maar tegelijkertijd ter discussie gesteld.

Tentoonstelling EAP
(gratis)

17 Oktober – 4 November 2022
Academy of Architecture Maastricht, Herdenkingsplein 12, 6211 PW Maastricht
Ma (9.00-18.00 uur),
Di, wo & do (09.00-21.30 uur),
Vr (09.00 – 17.00 uur)

Let op: in de herfstvakantie is de tentoonstelling gesloten van maandag 24 t/m vrijdag 28 oktober 2022. Voor meer informatie over de 27 nominaties – de beste afstudeerprojecten 2022 – inclusief juryrapport, videopresentaties en projectanalyse kijk je op schunck.nl/en/32eap.

De EAP 2022 wordt gesponsord door: Creative Industries Fund, Wienerberger, Provincie Limburg, Gemeente Heerlen, Architektenkammer NRW.

Foto Schunck

Geef een reactie