Opera Compact komt in lustrumjaar met publiekslieveling

Opera Compact bestaat in 2023 5 jaar en dat mag gevierd worden! Het jonge gezelschap is met haar unieke producties in staat gebleken om een vaste plek binnen het culture landschap in Limburg te verwerven.

Na een intensief jaar met de succesvolle producties “Fidelio”, “Het Ongehoorde Circus van de Stem” en “Der Freischütz” presenteerde Opera Compact deze week haar plannen voor het volgende kalenderjaar. Daarnaast werd een tipje van de sluier opgelicht over de activiteiten in het kader van het 5-jarig bestaan van het gezelschap. “Ongelofelijk wat er in zo’n korte tijd is gebeurd”, aldus artistiek leider Sybrand van der Werf: “wat in de afgelopen jaren bereikt is zullen we dan ook zeker niet ongemerkt vieren!”

 

De Toorn van Babel

Op 21 april 2023 vindt in Venlo de wereldpremière plaats van “De Toorn van Babel”, een opera over interculturele miscommunicatie. In de voorstelling zullen een sopraan en een oed-speler laten zien hoe we elkaar met de beste bedoelingen compleet niet kunnen begrijpen en welke gevolgen dat heeft voor de kijk op elkaar en op onszelf. Van der Werf: “Waar cultuurverschillen zijn, is per definitie miscommunicatie. Vroeger, in een tijd waar in de eigen omgeving deze verschillen minder groot waren, betekende miscommunicatie meestal dat er storing op de lijn was: de zender was onduidelijk (en dus moesten we harder door de telefoon bij de Italiaanse camping schreeuwen) of de ontvanger werkte niet goed (misschien tijd voor een gehoorapparaat). Maar nu zullen we in plaats van deze meer technische “verbinding” aan een ander aspect moeten werken: de gedeelde interpretatie van de wereld.

 

La Traviata

Met zichtbaar enthousiasme kondigt Fenna Ograjensek, zakelijk leider van Opera Compact, de publiekslieveling “La Traviata” aan, die op 6 oktober 2023 in première zal gaan op een locatie in hartje Maastricht. Waar precies wil Ograjensek nog niet prijsgeven: “echt een unieke plek waar iedereen met veel plezier naar toe zal willen komen. We zullen over een paar weken bekend maken waar het is”. Bijzonder aan deze “La Traviata” is naast de locatie het arrangement voor jazz-kwintet door Marijn van Prooijen. “Met deze bewerking presenteren we een cross-over die niemand onberoerd zal laten”, aldus Ograjensek. Naast sopraan Jessey-Joy Spronk komt Denzil Delaere terug bij Opera Compact, die vorig jaar de rol van de prins in “Rusalka – de Kleine Zeemeermin” vertolkte. 

Foto: Sanne Linssen

 

Geef een reactie