Lezing 100 jaar Naturschutzgebiet Siebengebirge door Olaf Op den Kamp.

Op dinsdag 17 januari verzorgt Olaf Op den Kamp voor IVN Kerkrade een lezing over het Siebengebirge. Sinds 20 januari 1923 bestaat het Naturschutzgebiet Siebengebirge, dat nu dus precies 100 jaar oud is. Het Siebengebirge is een middelgebergte aan de rand van het Rijndal nabij Königswinter. Het is het oudste natuurreservaat van Duitsland. Dit gebied zal voor veel mensen uit onze streek bekend zijn van de uitstapjes die ze vroeger maakten. Een boottochtje over de Rijn met aansluitend een tocht met de tandradbaan naar de top van de Drachenfels en vervolgens op de rug van een ezel weer terug naar onder was vroeger een hele onderneming. Een vakantie waard zelfs.

Het Siebengebirge is een vulkanisch gebied met zeven bekende toppen, maar in feite liggen er wel 40 verschillende vulkanen. Het gebied bestaat uit bossen, wijngaarden en kale rotsen met basaltgesteente. Er leven dieren als Muurhagedis, Grijze gors en Slechtvalk. Opvallende planten zijn Vroege sterhyacint, Elsbes, Rotsschildzaad, Holwortel en Echt longkruid. Ook groeit er in de herfst een keur aan bijzondere paddenstoelen met als hoogtepunt de Spechtinktzwam.
Het gebied is verweven met een opvallende geschiedenis. Op diverse toppen staat de ruïne van een oud kasteel en vele ervan zijn omwonden met sages.

Fraaie cultuurmonumenten zijn onder meer de ruïne van het oude Klooster Heisterbach, die in een fraai dal temidden van de bossen ligt. Of de oude kapel op de Petersberg vanwaar we prachtig uitzicht hebben op het Rijndal. De ruïne van de Drachenfels en de Drachenburg met halverwege de helling de Nibelungenhalle worden natuurlijk niet overgeslagen. Deze lezing is een voorbereiding op de excursie van zondag 23 april 2023. Dan organiseert IVN Kerkrade een bustocht naar het Siebengebirge. Hier kunt u kiezen voor een wandeling of een dagje vrije tijd in Königswinter. We maken een wandeling door de uitgestrekte bossen met bezoek aan de Löwenburg, een van de hoogteburchten van het vulkanische gebied. Vanaf hier hebben we prachtig uitzicht op enkele van de andere vulkanen van het Siebengebirge. Daarna dalen we door het Rhöndorfer Tal af en klimmen aan het eind daarvan omhoog naar de beroemde Drachenfels. Voor niet-wandelaars is het mogelijk om mee te gaan voor dagje Königswinter met de mogelijkheid om op eigen gelegenheid met de tandradbahn naar de Drachenfels te gaan. Deelname: € 20,00 voor leden van IVN Kerkrade, niet-leden € 25,00. We verzoeken belangstellenden zich op te geven via ivn.kerkrade@gmail.com.

Aanvang: 20.00 uur in het Sjevemethoes, Sint Pieterstraat 3, 6463 CS Kerkrade. Toegang vrij, een vrije gave is welkom.

Tekst en foto: Olaf op de Kamp

Geef een reactie