Opening archief Historisch Centrum Limburg en presentatie boek ‘Archief van de Toekomst’

Woensdag 11 januari 2023 om 11.45 uur wordt het nieuwe 

archief in de voormalige Christus Koningkerk in Vrieheide 

feestelijk geopend. Tevens vindt de formele overdracht plaats van het archief van de Heerlense beeldhouwer, architect en politicus Nic. Tummers door de erven en stichting U.S.-R. aan het Historisch Centrum Limburg.

Midden in Vrieheide ligt de voormalige Christus Koningkerk. De afgelopen twee jaar is deze door de gemeente Heerlen omgebouwd tot archiefdepot met kantoren, een studiezaal en vergaderzalen. Het gerenoveerde rijksmonument is daarmee nu het tweede monument dat door HCL als archief gebruikt zal worden, naast het Oude Minderbroedersklooster in Maastricht. Vanuit de kerk zal HCL archiefwerk verrichten voor Heerlen en haar archiefpartners in de regio. 

Boek ‘Archief van de Toekomst’

Ter gelegenheid van de opening van het archief is ook een boek met 

verhalen en foto’s voor en door mensen uit Heerlen-Noord gemaakt; het Archief van de Toekomst. Hierin blikken volwassenen terug op het
bijzondere verhaal van de Christus Koningkerk terwijl hun (klein)kinderen vooruitkijken naar hun toekomst. 

Het hart voor de buurt

Ook de openbare ruimte krijgt een impuls. Zo komt er op het plein voor de deur straks ruimte voor activiteiten, bijvoorbeeld georganiseerd door buurtbewoners. Wethouder Jordy Clemens: “Nadat de leegstaande kerk en de directe omgeving jarenlang verslechterden, hebben we dat nu kunnen omkeren. Niet alleen komt er met het archief eindelijk weer een invulling van de kerk, maar ook het gebied eromheen wordt nóg meer een plek van en voor de buurt.’’

De opening op 11 januari wordt afgesloten met een voorstelling van 

Circus Salto. 

Het Historisch Centrum Limburg verwelkomt

Vanaf 12 januari 2023 staan de medewerkers van het Historisch
Centrum Limburg elke dinsdag t/m donderdag van 10:00 – 16:30 uur klaar in Vrieheide om iedereen welkom te heten die een duik wil nemen in de geschiedenis. 

De nieuwe vestiging van Historisch Centrum Limburg ligt aan de
Navolaan 83, 6414HE Heerlen.

Tekst en Foto: Gemeente Heerlen & Fidelio Arts and Culture

Geef een reactie